Gazeta Novo

Odustali? Od povećanja akciza nema ništa!?

Iako je djelovalo će povećanje akciza biti na dnevnom redu sve dok se ne usvoji, sve su prilike da od svega definitivno neće biti ništa! Bar ne do kraja naredne godine.

Usvajanje Zakona o akcizama je jedan od neophodnih koraka kako bi se ostvario aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i drugim finansijskim institucijama. Istovremeno, to je i dodatno finansijsko opterećenje građana, zbog čega je došlo do duboke podijele u Parlamentu BiH.

Nakon političkog potresa koji je izazvalo jednostrano podnošenje revizije tužbe BiH protiv Srbije, inicirano od strane bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića, iz Saveza za promjene su obavjestili javnost da većina postaje samo formalna a da će srpski predstavnici iz SzP-a od tačke do tačke odlučivati kako će glasati. Tako su na glasanju o akcizama odlučili da ne ostanu u većini te su glasali protiv njihovog uvođenja.

Odmetnuta četvorka

Međutim, odluka, na državnom nivou, opozicionih SNSD-a i DNS-a, da se pridruže strankama SDA, HDZ i SBB, te podrže povećanje akciza na gorivo, učinile su ishod neizvjesnim. Za pravu političku dramu tada se potrudila tzv. „odmetnuta četvorka SDA“, koja je glasala protiv. Ova odluka je bila presudna i da Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović prestanu biti dio najveće bošnjačke partije, a kako je Šemsudin Mehmedović, i pored svega, ostao, mnogi su se nadali da će upravo on biti glas koji nedostaje kako bi odluka bila usvojena. Četiri pokušaja kasnije, Mehmedović je ostao pri ranijem stavu i nije podržao odluku o povećanju akciza.

Iako je najavljeno da će pitanje akciza vrlo brzo i po peti put doći na dnevni red, napravljena je dovoljna pauza kako bi se lobiranjem obezbjedio dovoljan broj ruku. Zagovornici ove ideje svoju šansu su vidjeli i u SDS-ovom poslaniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Đorđu Krčmaru, nezadovoljnim kako se razvila situacija Opštinskom odboru SDS-a Gradiška. Na stolu je, prema pojedinim informacijama, bila i ponuda da pređe u DNS. Između ostalog njegov glas bi mogao biti presudan i u priči oko akciza. Krčmar je odbacio takvu opciju, te rekao da ostaje u SDS-ovom klubu, i pored toga što ne krije nezadovoljstvo vrhom stranke.

“Tačku na i”, međutim, i završetak svakog pokušaja povećanja akciza, ipak je stavio lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Podsjećamo, javnost u BiH je nedavno ostala neprijatno iznenađena kada je Uprava za indirektno oporezivanje BiH juče objavila podatak koliko je u periodu od 2006. do 2016. godine prikupljeno od akciza na gorivo, putarine i posebne putarine, novca koji je namijenjen isključivo za putnu infrastrukturu. U pomenutom periodu građani su putem akciza na gorivo u budžet “slili” 4,8 milijardi, putarina tri milijarde, a putem posebne putarine 900 miliona KM.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *