Do Tokija Novo

Prepune ulice Teslića – dijaspora je stigla! (VIDEO)

Više od 15 000 Teslićana svoju sreću potražilo je u nekim od zapadnih zemalja. Ipak, svoj rodni grad ne zaboravljaju. I ovog avgusta, godišnji odmor, veliki broj njih iskoristio je upravo kako bi posjetili porodicu i prijatelje, te obišli imanja u rodnom kraju.

Vratili su se i studenti iz univerzitetskih gradova, pa su ulice Teslića prepune. U avagustu, zbog toga, ova i ne tako mala opština diše punim plućima. Dijaspora tvrdi – da je bilo dobro, ne bi ni otišli, ali rodnom kraju uvijek se rado vraćaju. Pa, bar i na kratko.

Teslićanin Gojko Lazić u Sloveniji živi već 40 godina. Redovno, priča, dolazi u svoj rodni kraj.

– Domaći grad, domaća hrana, domaća atmosfera. Ljudi koji su dosta humani, ali ta humanost se polako gubi, ta dobrota. Rodna gruda uvijek vuče – priča Lazić za ELTA televiziju.

U posjeti u Tesliću je i Aleksandra Perazić sa suprugom Stankom. Ovdje im je kažu, lijepo, biće nekoliko dana, a potom putuju u Crnu Goru.

-Malo šetanje, malo izlasci, malo šoping, najviše šoping, lijepo u svakom slučaju u Tesliću – pričaju Perazići.

Gužve na gradskim ulicama smetaju tek nervoznim vozačima, dok prodavci zadovoljno trljaju ruke. U avgustu, kažu, posao ide bolje nego inače. Priliv sugrađana iz inostranstva i te kako osjete po većim pazarima.

Vlasnica butika „Talija“ Vanja Knežević kaže da iako je skoro otvorila butik, posao u avgustu odlično ide.

-Skoro sam ovo otvorila u Tesliću i za sada sam zadovoljna poslom. Ima i lokalnih i stranaca, ima i gužve i stvarno sam za sada zadovoljna poslom i sve je super, priča Vanja za Elta TV.

U poslu ne oskudjeva ni Mirjana Živković, vlasnica cvjećare „Romana“.

-Više svadbi, krštenja, vjenčanja, pa je povećano ima više posla nego inače tokom ljetnog perioda nego inače – kaže Mirjana.

I dijaspora priznaje – nisu škrti na novčaniku u svom gradu. Vole obići lokalne radnje, a kupuje se sve i svašta. Roba je kažu uglavnom kvalitetna, ali i jeftinija nego na zapadu.

-Potrošim dosta para, dosta para damo, imamo dosta familije. Znate kako mi u Sloveniji šta god je ovdje 1 KM, gore je 1 e. Ovdje su dosta uslužne djelatnosti jeftine, recimo frizeri, hrana u restoranima i tako. Za nas gore su jeftine, priča Goran Lazić sa početka naše priče.

I zaista je tako. Ako trebate uslugu frizera ili kozmetičara teško ćete naći slobodan termin u avgustu. Rezervacije su, pričaju frizeri, počele još prije nekoliko mjeseci kako bi i oni iz dijaspore, ali i lokalci, osigurali termin u jeku sezone.

Svi žele da se izgledaju lijepo, bilo da je u pitanju svečana prilika ili tek sasvim običan dan. Zbog toga će većina radnika u uslužnim djelatnostima na godišnji odmor tek u septembru. Ipak, priznaju zbog toga im nije žao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *