Test
Zanimljivosti

Japanci grade najviši drveni neboder na svijetu (VIDEO)

Japanske arhitekte otkrile su svoje planove za izgradnju najvišeg nebodera od drveta na svijetu. Izgradnja kule visoke 350 metara, koja će se nalaziti u centru Tokija, koštaće 5,9 milijardi dolara.

U projektantskom birou Niken Sikei kažu da je glavna ideja da se izgradnjom ove zgrade, kao i čitavog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prestonica transformiše u ekološki grad – šumu.

Projekat, pod oznakom W350, imaće 70 spratova i 90 odsto konstrukcije izrađene od drveta, dok će 10 odsto biti od čelika. U objektu će se nalaziti kancelarijski prostor, hotel, radnje i rezidencijalni dio. Krov će biti uređen kao bašta, a i terase će biti ispunjene zelenilom.

„Nove tehnologije su omogućile da drvo postane idealan materijal, pošto je obnovljivo i može da se reciklira“, ističe arhitekta Rikardo Tosani.

Iako aktuelni propisi o izgradnji u Tokiju zabranjuju upotrebu drveta, najavljena je promjena zakona. A kada konačno bude završena, ova zgrada će biti najviša drvena građevina na svijetu.

Taj rekord trenutno drži zgrada „Brok Komons Tolvud Haus“ u Vankuveru, visoka 53 metra. U Beču je u toku izgradnja tornja „HoHo“, drvena građevine ukupne visine 84 metra.

( The Telegraph)

One thought on “Japanci grade najviši drveni neboder na svijetu (VIDEO)”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *