Gazeta Novo

Najnoviji podaci: Ovo su prosječne plate u regionu

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosječne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

1. Podaci iz Slovenije su pokazali da je krajem 2017. godine prosječna neto mjesečna zarada u toj zemlji porasla na 1.062 evra, što je nominalno povećanje od 3,1 posto, a realno od 1,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Prošle godine je i u privatnom i u javnom sektoru Slovenije zabilježen rast prosečne mjesečne zarade.

2. Nakon Slovenije slijedi Hrvatska u kojoj, prema najnovijim podacima, prosječna plata iznosi oko 835 evra, piše agencija Anadolija.

3. Na narednom mjestu je Crna Gora u kojoj je, prema najnovijim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat), prosječna plata posljednjeg mjeseca 2017. godine iznosila 512 evra.

4.  Nakon Crne Gore, najviša prosječna primanja su zabilježena u Srbiji gde je, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, prosječna neto plata u decembru 2017. godine iznosila 54.344 dinara, odnosno 459 evra, što je nominalno i realno povećanje za 14,2 posto u odnosu na novembar.

Najniže prosečne plate u regionu Balkana zabeležene su u Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

5. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u decembru 2017. godine iznosila je 862 KM, ili 440 evra.

6. U Makedoniji je u novembru 2017. godine prosječna neto mjesečna zarada bila je 377 evra.

(AA)

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *