Gazeta

Sergej Lavrov danas u Beogradu

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u srijedu dolazi u posjetu Srbiji, u sklopu obilježavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Na dnevnom redu njegovih razgovora sa zvaničnicima, kako se očekuje, biće i aktuelna politička pitanja i trenutno stanje bilateralnih odnosa, situacija u regiji i ekonomija.

Šefa ruske diplomatije će u srijedu naveče ne Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu dočekati Ivica Dačić, šef diplomatije Srbije, a odmah zatim u vili Mir primiće ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

I Kosovo među temama susreta

Uoči dolaska u Beograd, Lavrov je u Moskvi prisustvovao otvaranju izložbe posvećene jubileju, poručivši da su Rusija i Srbija uvijek spremne pružiti ruku jedna drugoj, da međusobno poštuju svoje interese.

„Promjene koje su se desile u Evropi i svijetu u protekle dvije decenije ne mogu da se ne odraze na naše zemlje. Ono što se nikada ne mijenja je spremnost da pomognemo jedni drugima, naše iskreno osjećanje međusobnog saosjećanja i poštovanja. Danas su naše države pred novim zadacima i razumijemo i poštujemo međusobne interese. Cijenimo naše strateško partnerstvo i uvjeren sam da ćemo ga dalje razvijati u ime dobrobiti naših naroda“, poručio je Lavrov.

Kada je riječ o političkim temama koje će biti u fokusu, očekuje se da će svakako biti riječi o pitanju Kosova.

Što se tiče evropskih integracija Srbije i saradnje s Rusijom i Euroazijskom unijom, s druge strane, Lavrov je prije nekoliko dana kazao da je za Moskvu to „apsolutno normalan put razvoja vanjskih veza Srbije“.

Ipak, skrenuo je pažnju da stavljanjem Srbije pred izbor „ili s Rusijom, ili sa Zapadom, Evropska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize, kada se društvo podijelilo, kao i da su bilo kakvi ultimatumi u savremenom svijetu, uključujući poruke da Srbija neće ući u EU dok ne prizna Kosovo i ne prikloni se vanjskoj politici Brisela, krajnje nepristojni“.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *