Gazeta

Vučić: Sporazum s Kosovom garantuje ulazak u EU

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija, ako Beograd i Priština do 2019. potpišu „pravno obavezujući sporazum“, dobiti sve garancije za ulazak u Europsku uniju do 2025. godine.

Gostujući na Televiziji Prva, Vučić je potvrdio da je o tom sporazumu razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel za posjeta Berlinu, ali i dodao kako je „papir još beo“.

„Ukoliko potpišemo taj sporazum, dobićemo sve garancije, a garancije koje dobijamo u Berlinu su garancije u koje najviše verujem“, rekao je Vučić.

Na pitanje šta je sada na stolu u pregovorima s Prištinom najavio je da će „narodu o tome govoriti početkom aprila“.

„Sa kancelarkom Merkel sam pričao o svemu. Papir je i dalje beo, ali svakakvih stvari tu ima i razgovarao sam sa kancelarkom Merkel o različitim modalitetima“, rekao je.

Na navode o „tajnim pregovorima“ s kosovskim predstavnicima odgovarao da „nema ničega tajnog“. Zalaže se za kompromisno rješenje s Prištinom, ali nije htio komentisati ideju podjele Kosova.

„Kako god da rešimo pitanje naših granica sa Prištinom, kako god da rešimo teritorijalno pitanje sa Kosovom, neće biti konflikata. Ta vrsta razrešenja dovodi do prestanka sukoba Srba i Albanaca. Apsolutno sam siguran da će ukloniti neprijateljstvo koje postoji više od 100 godina“, rekao je Vučić.

Zalaže se za kompromis

Prema njegovim riječima, „nepotpisivanjem sporazuma Srbija bi bila zaustavljena na svom evropskom putu i izgubila bi direktne strane investicije“.

„Ne bih to nazvao sankcijama, ali to je prirodni zid koji više ne možete da probijete. Zato sam sve vreme insistirao na neophodnosti kompromisa i nisu ti razgovori laki i ne sviđaju se sve moje ideje nemačkim domaćinima. Ali, nisam u Berlin išao na kafu jer kafu ne pijem, niti kancelarka Merkel ima vremena za gubljenje. Niti sam došao da vidim Berlin“, naveo je Vučić.

Najavio je i kako će „u aprilu izaći sa nečim konkretnim pred građane, kada je reč o Kosovu, ali to ne znači da će Vučić priznati Kosovo“.

Merkel za ugovorno rješenje s Kosovom

Njemačka podržava put Srbije, rekla je njemačka kancelarka Merkel nakon razgovora s Vučićem u utorak, te istaknula da pregovori o priključenju EU-u mogu biti uspješni uz daljnje reforme u domenu pravne države i u svjetlu pitanja odnosa s Kosovom.

„Impresionirani smo na koji način Srbija nastavlja putem napretka u borbi protiv korupcije i ohrabrujemo Srbiju da nastavi tim putem“, rekla je Merkel.

Navodeći kako priključivanje Srbiji može biti uspješno, ukazala je da su razgovarali o tomu kako „doći do pravnog okvira, ugovornog rješenja za Kosovo“.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *