Ilustracija
Gazeta

I to se desilo: Kim pozvao Trampa na sastanak!

Na svjetskoj političkoj sceni vijest bez presedana. Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao na sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa, javlja BBC.

Tramp je na svom Tviter nalogu izjavio da prihvata taj poziv.

Poziv na razgovore koji bi trebalo da se održe u maju, izazvao je pravi šok, ocjenjuje britanski javni servis i dodaje da su poziv Kim Džong Una Trampu prenijeli članovi delegacije Južne Koreje koji su u Vašington došli nakon dvodnevnih razgovora sa sjevernokorejskom delegacijom u Pjongjangu.

Podsjetimo, razgovori dvije delegacije, kojima je u jednom trenutku prisustvovao i sam lider Sjeverne Koreje, trajali su dva dana i iznjedrili su neke prekretnice u odnosima dvije Koreje, ali i iznenadile svijet odlukom Kim Džong Una da je spreman da stavi “veto” na nuklearizaciju svoje zemlje ukoliko mu se pruže dovoljno čvrste međunarodne garancije da neće biti prijetnji upućenih toj zemlji.

Nakon te odluke lidera Pjongjanga, južnokorejski predsjednik reagovao je odmah i poručio da je to “ogroman napredak ka miru”.

Tramp je, kako je i sam objavio na svom Tviter nalogu, prihvatio poziv Kim Džong Una, ali mu je već u sledećem poručio da je to “sjajno”, ali da sankcije koje su SAD namatenule Severnoj Koreji ipak ostaju sve dok se ne stavi na papir ono što je Kim Džong Un najavio.

 Treba istaći da se do sada ni jedan predsjednik SAD nije sastao s nekim od lidera Sjeverne Koreje, a odnos te zemnlje godinama je toliko loš da nemaju ni diplomatskih predstavništava. Takođe, trebalo bi podsjetiti i da su u verbalnom sukobu najviše otišli upravo Tramp i Kim Džong Un, koji su još više zategli ionako loše odnose dvije zemlje, upućivanjem uvredljivih komentara na račun oponenta.

(Agencije/B92)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *