Zdravlje

Pazite kako kuhate rižu, važno je za zdravlje

Istraživanja pokazuju da je klasično kuhanje riže izuzetno nezdravo. Čak i nakon što je skuhana u loncu dok voda ne ispari, ostaje  u njoj otrovni arsen – hemikalija koja kontaminira rižu kao rezultat industrijskih toksina i pesticida koji se koriste kako bi riža rasla. 

Hronična izloženost ovim toksičnim spojevima povezuje se s mnogim zdravstvenim problemima poput srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Prema istraživanju Instituta za globalnu sigurnost hrane, oko 58 posto hrane na bazi riže samo u Velikoj Britaniji imaju veliku razinu arsena u sebi.

Stvar je u kuhanju

Zapravo nema razloga za paniku, trebali biste samo promijeniti način na koji kuhate rižu. Omjer riže i vode trebao bi biti 5:1 i tada se razina arsena smanji za čak pola. Isto tako, ako rižu namačete preko noći prije kuhanja smanjit ćete razinu arsena za 80 posto. Vodu biste trebali ispirati dok ne postane bistra.

(Ordinacija)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *