Magazin

YouTube u borbi protiv i lažnih vijesti

YouTube će kroz nekoliko sedmica uz videozapise početi prikazivati tekstove s Vikipedije i drugih sajtova, pokušavajući na taj način suzbiti lažne vijesti i teorije zavjere, najavila je izvršna urednica tog servisa za objavljivanje videozapisa Susan Wojcicki.

Wojcicki je na konferenciji u Austinu u Teksasu prikazala model s „informacijskim znakovima“, kojima će se predstaviti alternativna stajališta uz videozapise koji propituju nauku ili iznose teorije zavjere o događajima kao što je slijetanje na Mjesec.

Takve informacije prvo će se pojaviti na temama o kojima postoji znatan broj videozapisa. „Ljudi će i dalje moći gledati videozapise, ali će takođe imati pristup dodatnim informacijama, moći će kliknuti i vidjeti ih“, rekla je Wojcicki.

Nakon poziva raznih političkih zastupnika i grupa za zaštitu medija da YouTube pomogne u zaustavljanju širenja prevara i lažnih vijesti, kompanija je lani prilagodila svoje algoritme kako bi promovisala ono što naziva „autoritativnim izvorima“.

Iako su na YouTubeu muzika i videoigre mnogo popularniji, kompaniji je ove godine prioritet pronaći rješenje za kritike zbog objavljivanja lažnih vijesti i kvazinaučnih zapisa.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *