Zanimljivosti

Napravljena najveća baklava na svijetu

Poslastičari iz različitih dijelova Turske ujedinili su snage i napravili najveću baklavu na svijetu, što je potvrdila i komisija za uvrštavanje u Ginisovu knjigu rekorda.

Najveća baklava napravljena je na marginama 3. Međunarodnog sajma turizma „Travelexpo“ i Samita gastronoma koji se održavaju u Ankari.

Rekordnih 515 kilograma baklave turski poslastičari su ispekli u jednoj tepsiji, a predstavnici komisije za uvrštavanje u Ginisovu knjigu rekorda su pratili pokušaj i ocijenili ga uspješnim.

Jedan od sponzora najveće baklave na svijetu bila je kompanija MADO, a njen rukovodilac Mehmet Kanbur za AA je kazao kako su slastičari na tom zadatku radili protekla tri mjeseca.

Ističući kako je cilj da se baklava registruje kao proizvod turske tradicije, Kanbur je kazao je poslata poruka da je vrijeme za poslastice, a ne za svađe i sukobe u svijetu.

Foto: AA

“Turska baklava ima svoje mjesto pri rođenju, smrti ljudi, tokom bajrama i svih posebnih dana u našim životima. Pokazali smo svijetu najbolju poslasticu. Ovih 515 kilograma baklave dvostruko je više od starog rekorda“, kazao je Kanbur.

Najveća baklava na svijetu ispečena je u 2,5 metara širokoj i 7,5 metara dugoj tepsiji, a da ima ukupno 11.800 komada/porcija.

“Privilegovani smo i sretni zbog uspješnog obaranja svjetskog rekorda“, kazao je jedan od predstavnika sponzora Atila Kanbur.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *