Gazeta

Kim Džong Un prvi put van zemlje

Dugo se spekulisalo o tajnoj posjeti sjevernokorejskog vlastodršca Kima Džong Una Pekingu. Posjetu je sada zvanično potvrdila kineska novinska agencija Sinhua, obavješten je i predsjednik SAD Donald Tramp.

Kim Džong Un je u Kini boravio od nedjelje do srijede, javlja novinska agencija Sinhua. U Pekingu se sastao sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom. Prvi put od kako je izabran za predsjednika Sjeverne Koreje 2011. godine on je napustio svoju zemlju i otputovao u inostranstvo – makar koliko je poznato. Južnokorejska novinska agencija Jonhap javlja da je predsjednik Si prihvatio Kimov poziv da dođe u uzvratnu posjetu Severnoj Koreji.

Si i njegova supruga Peng Lijuan su tokom posjete organizovali prijem za sjevernokorejskog vlastodršca i njegovu suprugu Ri Sol Ju. Sa Kimom su razgovarali i premijer Li Kećijang i članovi Centralnog komiteta, javlja Sinhua. Si je istakao značaj prijateljstva susednih država, pohvalivši „pozitivne promjene“ na Korejskom poluostrvu ove godine, pri čemu se Kina i nadalje zalaže za denuklearizaciju, kao i za rješavanje problema dijalogom.

Kim je naveo moguće puteve za nuklearni spor. „Pitanje denuklearizacije Korejskog poluostrva može da se riješi ukoliko Južna Koreja i SAD na naše napore odgovore dobrom voljom, ukoliko stvore atmosferu stabilnosti i preduzmu progresivne i sinhronizovane korake ka ostvarenju mira“, izjavio je Kim.

Kina je najvažniji saveznik i glavni trgovinski partner zemlje koja je zbog svog nuklearnog programa međunarodno izolovana. Odnosi Pekinga i Pjongjanga u poslednje vrijeme su zahladneli, od kako je Kina podržala sankcije UN protiv Sjeverne Koreje.

Nakon Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji ostvareni su izvesni pomaci u pravcu smirivanja situacije na Korejskom poluostrvu: Kim u aprilu želi da razgovara sa južnokorejskim predsjednikom Mun Jae Inom i najverovatnije u maju sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom. Mjesecima ranije Tramp i Kim su se obasipali uvredama i jedan drugom prijetili uništenjem. Pri tom je izgledalo kao da je Kina pala u drugi plan. Kimovom posjetom Pekingu Kina ponovo dobija na značaju.

Vlada SAD je saopštila da ju je Kina informisala o posjeti sjevernokorejskog vlastodršca Pekingu. Kineska vlada je u utorak kontaktirala Bijelu kuću i prenijla poruku predsjednika Sija Đinpinga Trampu, saopštila je Trampova portparolka Sara Sanders. Najnovija dešavanja su još jedan dokaz da je Trampova kampanja za maksimalan pritisak omogućila atmosferu za dijalog sa Sjevernom Korejom, navodi se dalje. Vlada SAD ostaje u bliskom kontaktu sa Južnom Korejom i Japanom.

(DW)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *