Do Tokija

Banjalučki ćevap na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa

Banjalučki ćevap uvršten je na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, a zaštita ovog proizvoda daje mogućnost da bude nominovan i za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Na inicijativu Grada, Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je prijedlog Odjeljenju za nematerijalno kulturno nasljeđe Muzeja Republike Srpske da se ćevap uvrsti na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske.

Muzej Republike Srpske dostavio je prijedlog nadležnom Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Iz Gradske uprave navode da je ovaj proces uspješno okončan prošlog mjeseca, kada je resorno ministarstvo dalo saglasnost i podržalo prijedog da se lista nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske proširi sa predloženih sedam elemenata, uključujući i banjalučki ćevap.

Iz nadležnog ministarstva je navedeno da od 2011. godine lista nije proširivana, a da će novim elementima biti upotpunjena, što će omogućiti i sljedeće nominacije za Uneskovu listu, kao i bolji uvid u nematerijalno kulturno nasljeđe Republike Srpske.

– Banjalučki ćevap pojavio se još u vrijeme čuvenog banjalučkog Duhovskog vašara, a u posljednjih stotinjak godina originalni banjalučki ćevap u pločicama sa somunom (lepinjom) proslavio se i odomaćio u Banjaluci, a iz Banjaluke prvo na prostoru bivše Jugoslavije, a potom i dalje širom svijeta – navode iz Gradske uprave.

Grad Banjaluka je s ciljem promocije ovog domaćeg prepoznatljivog proizvoda organizovao i festival, čije je prvo izdanje održano u januaru ove godine. Prvi “Ćevap fest”, organizovan 13. januara ove godine, okupio je više od 10 000 posjetilaca.

Banjalučani i svi posjetioci će u maju, po Spasovdanu, moći da probaju najbolje banjalučke ćevape na drugom “Ćevap festu”.

Iz Gradske uprave navode da je uz organizaciju ove jednistvene manifestacije posvećene ćevapu Grad Banjaluka pokrenuo i zaštitu geografskog porijekla prema nadležnim institucijama u BiH.

(Srna)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *