Gazeta

Republika Srpska: Policija dobila savremeni Centar za obuku

Povodom Dana policije Republike Srpske, u bivšoj kasarni u Zalužanima kod Banjaluke u srijedu je otvoren savremeni Centar za obuku Ministarstva unutrašnjih poslova RS. 

Ovaj kompleks, koji je proglašen neperspektivnom vojnom imovinom, prostire se na 55 hektara zemljišta i u njegovo opremanje i rekonstrukciju uloženo je više od 6,5 miliona maraka. U njemu će se obučavati svi policijski službenici, a poslužiće i za smještaj više organizacionih jedinica MUP RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik policajcima je čestitao Dan policije, istakavši da Srpska posebnu zahvalnost duguje za više od 780 pripadnika MUP RS koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu. On je podsjetio da je policija formirana prije 26 godina i da je, pored vojske, imala odlučujuću ulogu u odbrani RS.

– RS ima sva obilježja države. Sada smo u BiH, prihvatili smo Dejtonski sporazum, ali nas međunarodna zajednica nije poštovala, već je pokušavala da nas slomi i da nama manipuliše – rekao je Dodik.

On kaže da je važno to što se Srpska odbranila od nametnute reforme policije koja je za cilj imala nestanak Policije RS.

– Radićemo na opremanju i obučavanju policije, s ciljem da ona brani svoj narod. Niko više ne može da nam otima nadležnosti. Našu slobodu treba da brani Policija RS, a ne oružane strukture BiH koje rade protiv RS – rekao je Dodik.

On je naglasio da sloboda Srba zavisi od toga da li imaju svoju državu, dodajući kako je spolja i sa nivoa BiH mnogi i dalje osporavaju i pokušavaju da uruše institucije RS u čemu, kako kaže, neće uspjeti.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač kazao je da je u Centru potpuno renovirano šest objekata, četiri su u završnoj fazi, dok su u izgradnji tri nova objekta.

– Za ovu godinu planiran je zaršetak svih radova, uključujući izgradnju strelišta, poligona i objekata za vježbu, pripremu konjice i helikopterskog servisa. Ukupan iznos ulaganja biće oko 10 miliona maraka – istakao je Lukač.

On kaže da je ovaj Centar važan za unaprijeđenje rada MUP, koji u svakom trenutku mora da reaguje brzo i adekvatno.

Kao prioritete policije naveo je bezbjednost građana, zaštitu imovine, Ustava i ustavnog poretka RS, i borbu protiv kriminala i korupcije.

Premijerka Željka Cvijanović smatra da je ovo samo jedno od značajnih ulaganja, podsjećajući da su značajna sredstva uložena u nabavku oružja, opreme, uniforme, vozila…

– Naša policija je sada dobro opremljena i nastavićemo da je opremamo. To je potreba našeg društva, bez obzira na sve spekulacije kojima smo, nažalost, bili izloženi – rekla je Cvijanovićeva.

Dan policije RS obilježen je u svim gradovima RS, gdje su služeni parastosi i položeni vijenci na spomen-obilježja poginulim pripadnicima MUP RS.

(Novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *