Gazeta

U RS-u od 20 oboljelih od morbila, 19 nije vakcinisano

Od 20 oboljelih od morbila u Repubici Srpskoj, u proteklih mjesec i po dana, 19 nije vakcinisano ili su nepoznatog vakcinalnog statusa.

 Samo jedno dijete ima podatak da je vakcinisano prvom dozom, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Najveći broj oboljelih je uzrasta od dvije do pet godina (10) te od 20-29 godina (4). Najmlađi oboljeli ima jednu, a najstariji 41 godinu. Najveći broj oboljelih je imalo srednje tešku kliničku sliku, a 16 je hospitalizovano u bolnicama Doboj, Istočno Sarajevo i Prijedor.

Oboljeli su prijavljeni u osam općina u RS. U Modriči i Vukosavlju registrovano je sedam osoba sa simptomima morbila, šest u Istočnom Sarajevu, u kojima su prijavljene epidemije, zatim po dvoje u Novom Gradu/Bosanskom Novom i Dubici te po jedan oboljeli u Kozarskoj Dubici, Šamcu i na Palama.

Novi slučajevi, zabilježeni posljednjih dana, su bili u kontaktu s oboljelim u Modriči i Kozarskoj Dubici.

Iz Instituta podjećaju da su prvi slučajevi bili u kontaktu sa oboljelim u Srbiji, gdje traje epidemija morbila, dok je kod dva slučaja kontakt sa zaraženim ostvaren u Crnoj Gori.

Nakon prijave sumnje svih slučajeva oboljelih, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja gdje su oboljeli prijavljeni, u saradnji sa bolnicama (infektivni odjeli) i Institutom za javno zdravstvo RS-a, odmah su preduzeli sve potrebne mjere za sprečavanje i suzbijanje širenja epidemije.

(Fena)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *