Zdravlje

Hrana za kvalitetan san mališana

Sasvim je normalno da bebe i mala djeca prolaze kroz faze u kojima imaju problema sa spavanjem, pa ako ste primijetili da u posljednje vrijeme iz noći u noć vodite bitku oko spavanja, možda je vrijeme da pomoć potražite u hrani.

Čaj od kamilice

Kamilica je biljka koja se dugo koristi za umirenje i pomoć pri spavanju. Prije spavanja skuhajte djetetu šolju kamilice, malo je zasladite šećerom ili medom ( ako je dijete starije od godinu), ostavite da se prohladi pa dajte djetetu pola sata prije spavanja. Kupujte čajeve koji su namijenjeni samo djeci.

Triptofan

Triptofan je aminokiselina koja uzrokuje pospanost, a najviše je ima u puretini. Nalazi se i u mlijeku, siru, orašastim plodovima, jajima i mahunarkama.

Neka večernja užina vašeg djeteta sadrži neku od ovih namirnica.

Više ugljikohidrata –  manje proteina

Ovo je magična kombinacija koja će djetetu pomoći lakše zaspati i ne buditi se tokom noći. Ova kombinacija uključuje jabuke s maslacom od kikirikija, krekere od cjelovitih žitarica i sir, pecivo s krem sirom ili žitarice i mlijeko.

Banane

Banane su bogate hormonima i mineralima koji podstiču san. Na prvom mjestu tu su melatonin i serotonin koji pomažu da se smirimo i regulišu ciklus spavanja, a sadrže i magnezij koji na prirodan način opušta mišiće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *