Magazin

Nakon 40 godina otkrivene sve tajne „Briljantina“

Prošlo je 40 godina otkako se film Briljantin pojavio u kinima, a fanovi su još uvijek jednako predani ovom klasičnom mjuziklu.

Film je proslavio glavne glumce Džona Travoltu i Oliviju Njuton-Džon, a na plesnim podijima još se uvijek vrte hitovi „You’re The One That I Want“ i „Greased Lightning“, piše The Sun.

U nastavku pročitajte neke od manje poznatih detalja sa seta snimanja ovog legendarnog filma.

Travolta imao je 23 godine kada je utjelovio glavnog lika T-Bird Danija Zukoa s partnericom Oliviom Njuton-Džon koja je glumila Australku Sendi Olsen.

Ali, u filmu se radi o životima tinejdžera, a baš poput Travolte, većina je glumaca bila mnogo starija od likova koje su igrali. Olivia je imala 28 godina, a skupa sa ostalim kolegama je morala proći test starosti. Ako bi se neke bore na licu vidjele u krupnom kadru, glumac ili glumica nisu dobili ulogu.

Džejmi Doneli, koja je glumila Džen, imala je 30 godina i par sijedih, no to je riješila bojenjem kose u smeđu kako bi izgledala kao srednjoškolka.

Romanse na setu

Travolta je bio jako zaljubljen u Oliviju čak je i lobirao da mu baš ona bude partnerica u filmu. Rekao je da ima fantastičan glas i da za ulogu Sendi na svijetu nema bolje osobe. Priznao je i da ga je ostavila bez teksta kad se iz ‘dobrice’ Sendi preobrazila u ‘vrućeg komada’ u super uskim trapericama u završnici filma. Rekao je da je bila kao spoj Merlin Monroe i nekog komada na motoru.

Džef Konavej tada 26-godišnjak, koji je glumio Danijevog najboljeg prijatelja Kenicikija, takođe se ‘zatelebao’ u Njuton- Džon, a oženio se njenom sestrom Ronom. Kada se nije snimalo, navodno je zavodio statistice na setu.

Beri Perl, koji glumi T-Bird Doddya je rekao da su se često šalili na njegov račun jer mu se prikolica u vrijeme ručka stalno ljuljala.

Travolta je, očekivano, bio hit među ženskim dijelom glumačke postave, a neke od njih su u njegovom prisutstvu čak počele zamuckivati.

Zašto baš Briljantin?

Naslov filma je zapravo oda „masnoj“ kulturi 1950-ih, to jest kulturi masne hrane, masnih strojeva i masne (nagelirane) kose.

Set je bio vruć, ali doslovno

Film je sniman tokom kipuća dva mjeseca u srednjoj školi Venice u Los Anđelesu. Didi Kon, koja igra Frenci je rekla da je na setu bilo toliko smrdljivo, bučno i jako, jako vruće. Svi su se zabavljali, plesali i isprobavali nove stvari jer bi se u protivnom onesvijestili od vrućine.

Didi je takođe otkrila da su T-Birdsi imali dosta neugodno iskustvo snimajući scenu s anđelima. Dečki su rekli da ih nije bilo strah ići tako visoko, no da nisu znali da će sigurnosni pojasevi i remenje biti tako čvrsto stegnuti oko intimnih dijelova, što je bilo izrazito bolno.

Legendarnu scenu u kojoj pjevaju „You’re The One That I Want“ snimili su u samo jednome danu jer je putujući karneval toliko dugo bio u gradu.

Takođe, inicijalno je pjesmu „Greased Lightnin’ trebao otpjevati Kenickie, ali Travolta je izmaltretirao šefove da mu dozvole da ju otpjeva baš on.

Tulum povodom kraja snimanja nekima je ostao u magli.

Didi je  rekla je da se tuluma koji je bio priređen povodom kraja snimanja filma sjeća prilično nejasno jer je neko napravio čokoladne brownies kolače i nešto stavio unutra. Nije otrila šta, samo je rekla da se jako puno smijala.

(100posto)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *