Gazeta

Pohapšeni hakeri najvećeg servisa za DDoS napade, Hrvat vlasnik

Hrvatski cyber policajci otkrili su i uhapsili vlasnika najvećeg svjetskog ilegalnog internet servisa za DDoS kibernetičke napade.

U istoj akciji uhapšena su i dvojica srpskih državljana, M.J. (19) iz Prokuplja i D.V. (21) iz Rume, zbog postojanja osnova sumnje da su bili administratori servisa Webstresser.

Webstresser.org najveći je svjetski internet servis na kojem su korisnici mogli unajmiti uslugu DDoS (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu.

S više od 136 000 registrovanih korisnika i 4 miliona kibernetičkih napada ostvarenih do aprila 2018. Webstresser je predstavljao najveću prijetnju za ključne on-line usluge koje nude banke, poslovni sektor i državne institucije širom svijeta.

Webstresserom je upravljao devetnaestogodišnji hrvatski državljanin koji je uhapšen 24. Aprila 2018. godine te je protiv njega podnesena krivična prijava zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „Teška krivična djela protiv računarskih sistema, programa i podataka“, za koje je moguća kazna zatvora od jedne do osam godina.

Osim hrvatskih policajaca, u operativnoj akciji su, uz podršku Europola, učestvovale i nacionalne policijske službe Holandije, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Španij, Italije i Hong Konga koje su uhapsile i pomagače i korisnike usluga DDoS napada te je međunarodna policijska saradnja bila ključna za izvrsne rezultate operativne akcije koja je provedena pod kodnim imenom „Manufaktura“.

Tokom provođenja DDoS napada, koje je omogućavao Webstresser, napadač daljinski upravlja povezanim uređajima spojenima na Internet te usmjerava veliku količinu internetskog prometa prema određenoj web stranici ili internetskoj platformi, što za posljedicu ima usporavanje rada web stranice žrtve ili njenu potpunu nedostupnost te tako korisnici Internet servisa nisu u mogućnosti pristupiti različitim on-line uslugama.

Nekada su počinitelji koji su izvršavali DDoS napade trebali biti dobro upućeni u načine funkcioniranja internet tehnologije, ali s pojavom ilegalnih servisa poput Webstressera, to više nije slučaj.

Svaki korisnik Webstressera mogao je platiti naknadu putem on-line platformi za plaćanje ili u kriptovalutama poput Bitcoina te mu je za iznos već od 15 evra na raspolaganje stavljena infrastruktura koja omogućuje DDoS napade na web stranice po izboru korisnika.

U toku je postupak onemogućavanja pristupa internet domeni https://webstresser.org/ čime će se spriječiti kibernetički napadi u budućnosti.

(mup.hr)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *