Zanimljivosti

Roboti bi uskoro mogli zamijeniti advokate

Razvoj tehnologije mogao bi ugroziti mnoge poslove u industriji i maloprodaji, što uglavnom pogađa ljude s nižim kvalifikacijama. No nisu ugroženi samo ti poslovi.

Pravna profesija nalazi se pred preobrazbom zbog razvoja vještačke inteligencije koja će značajno promijeniti način obavljanja poslova pravnika.

Platforme koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji mogu pretraživati dokumentaciju i tražiti dokaze u parnicama, pisati i pregledavati ugovore, upozoravati kompanije na moguće prevare i nelegalna postupanja i slično. To su sve zadaci koje danas rade ljudi.

Automatizacija pravnih poslova dovest će do veće efikasnosti i smanjiti njihovu cijenu, ali bi isto tako mogla smanjiti broj zaposlenih pravnika.

S druge strane, zagovornici uvođenja vještačke inteligencije u ovo područje smatraju da bi čak moglo doći i do povećanja zaposlenosti u sektoru, jer će usluge postati jeftinije i time dostupnije većem broju ljudi.

– Nalazimo se na samom početku. Pravo je sada tamo gdje su ostali sektori bili prije 15 godina – kaže Nuri Bačor, CEO LawGeexa, vodeće pravne platforme zasnovane na umjetnoj inteligenciji koja izrađuje ugovore.

Bačor je i sam bio advokat u jednoj velikoj izraelskoj advokatskoj firmi, prije nego što je počeo razvijati ovu platformu.

– Radio sam brojne ugovore za male kompanije, individualne investitore i multinacionalke i to je bio prilično zamoran posao. Svaki put sam ispočetka morao pisati i pregledavati ugovor, iako su nerijetko vrlo slični. To mi je dalo ideju za automatizaciju – kaže Bačor.

Platforma LawGeex može, na primjer, pregledati ugovor, uporediti ga s ugovorima koje ima u bazi, a kao i sve ostale platforme koje funkcionišu na osnovu vještačke inteligencije, ona tokom procesa – baš poput mladih advokata – i uči.

(Avaz)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *