4S

Srpski pronalazači 21. veka

Iako je Srbija mala zemlja po veličini, u njoj stanuje puno mladih umova koji se trude da učine svet boljim mestom za život.

Međutim, u medijskom žutilu koje nas okružuje malo se zna o našim novim genijalcima. Zato donosimo priču o trojici mladića koji su itekako vrijedni pažnje.

Nikola Tepić je vicešampiona Svetske olimpijade mladih naučnika, iz Beograda.

Okitio se sa oko 40 medalja iz raznih oblasti poput matematike, fizike, geografije, čak i plesa, a dobio je i prestižno priznanje – Svetosavsku nagradu. Ali razlog zbog kojeg se ovaj mladi pronalazač našao na našoj listi top srpskih izumitelja je njegov revolucionarni pronalazak – polako-rastvarajuće đubrivo iz kapsulirane uree.

Obično đubrivo koje se rastvara u vodi to učini u prvh 20 sekundi, i biljke iskoriste samo mali deo toga, dok ostatak prodire sve do podzemnih voda. Nikola je izumeo sporo-rastvarajuće đubrivo koje polako ispušta male količine uree, što biljke odmah iskoriste. Kapsule umesto 20 sekundi mogu da traju i do 120 sati.

Za vreme eksperimenta, biljke koje su zasađene sa kapsulama su porasle i do 4 puta više nego one bez kapsula, čineći ovaj patent visoko primenjiv u poljoprivredi, i apsolutno prirodnim. Biljke zasađene sa kapsulama zahtevajumanje zalivanja, te doprinose uštedi vode.

Nikola Cvejin je mladi student iz Žablja koji je već patentirao 5 svojih izuma, i za koje je dobio brojne pohvale i nagrade.

Nikola je izumeo robota za zaprašivanje useva na daljinsku kontrolu. Sa ovim izumom, srpski farmeri ne moraju da udišu i da budu izloženi opasnim hemikalijama. Problem je što maske za lice pružaju efikasnu zaštitu do jednog sata, dok zaprašivanje olako može da potraje mnogo više.

To je jedan od glavnih razloga zašto ovaj izum može dovesti do revolucije u zaprašivanju useva i zaštiti farmera.

Ovo je jedinstven robot ove vrste u celom svetu, i izumeo ga je srpski genije.

Stefan Velja (24) je mladi pronalazač koji je izumeo patent koji spašava živote.

Izumeo je stent koji hvata i razbija trombove – krvne ugruške. Ideja je jednostavna u teoriji – potrebno je ubaciti stent i pričvrstiti ga za krvni sud, i ukoliko naiđe krvni ugrušak, on ga razloži. Jednostavno, efektivno, a spašava živote. Njegov izum je osvojio zlatnu medalju na internacionalnom Eureka takmičenju u Briselu 2014., i nagrađen je Ordenom prvog reda Kraljevine Belgije, dobivši zvanje viteza, kao i zlatnu plaketu moskovskog Instituta za inovacije.

(Serbia.com)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *