Zdravlje

Stres povećava rizik od pobačaja

Žene koje su izložene stalnom stresu imaju 42 % veći rizik od pobačaja, potvrdili su naučnici. Ovo istraživanje provedeno je na sveučilištima u Velikoj Britaniji i Kini. 

Iako su se brojne studije bavile vezom između stresa i trudnoće, dokaz da se stres može povezati s pobačajem nikada nije bio dovoljno jak.

Za ovu tvrdnju bilo je potrebno uraditi osam istraživanja, koja su uključivale žene koje su imale i nisu imale stresne situacije u životu. Ovim istraživanjem otkriveno je da su žene koje su imale financijske probleme, probleme u braku, na poslu ili neke druge stresove imale veći rizik od pobačaja.

Autori studija smatraju da je razlog tome hormon stresa koji ženskom tijelu ne dozvoljava održati zdravu trudnoću. 

„Rezultati ove analize podupiru uvjerenje da je visoka razina psihološkog stresa prije i tokom trudnoće povezana s pobačajem. Sadašnji rezultati pokazuju da bi ti psihološki uslovi mogli povećati rizik od pobačaja za oko 42 posto“, rekla je koautorica studije dr. Brenda Tod sa sveučilišta u Londonu.

Međutim, autori su stava da je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo kako i zašto stres utiče na trudnoću. Savjetuju i da doktori više brinu za emocionalno i psihičko zdravlje žene, a ne da samo obavljaju rutinske preglede.

Prema američkom kongresu opstetričara i ginekologa (ACOG), oko 10 posto trudnoća završi ranim pobačajem, piše Medical Daily.

„Mnogo pobačaja se događa i prije nego što žene shvate da su trudne“, kazala je  Dr. Sara Prager.

Oni tvrde kako je razlog to što embrij nema tipičan broj hromosoma. Upravo to ne dopušta fetusu da se normalno razvije, što može uzrokovati rani pobačaj.

Neki od uzroka mogu biti i konzumacija cigareta te alkohola, ali i starosna dob. Kako tvrde, žene koje su starije od 40 godina imaju veću šansu da dožive pobačaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *