Novo

Granična policija: Zbog dolaska migranata nedostaje kadrova

Policijski službenici Granične policije BiH su u ovoj godini preduzeli mjere prema 3.177 državljana zemalja visokog migracijskog rizika. Od čega su u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska granice otkrivene 1.423 osobe, dok su 1.754 spriječene da uđu BiH na samoj graničnoj liniji s Crnom Gorom i Srbijom.

Iz Granične policije BiH saopšteno je da od oktobra prošle godine preduzimaju mjere u skladu s Planom vanrednog angažovanja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica Granične policije BiH koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, koji podrazumijeva maksimalno angažovanje raspoloživog ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava.

Uprkos preduzetim mjerama, krajem aprila i početkom maja ove godine primjetan je značajan porast broja ilegalnih prelazaka i pokušaja prelazaka granice.

„Evidentno je da se povećava broj ilegalnih migranata i da se iz dana u dan problem usložnjava. Migracijski pritisak proširio se dužinom čitave granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a istovremeno su intenzivirani pokušaji ilegalnog prelaska granice na izlazu iz BiH prema Hrvatskoj“, istakao je direktor ove policije agencije Zoran Galić.

On kaže da migranti u odnosu na raniji period sve češće ilegalno ulaze ili pokušavaju ući u BiH u većim grupama od 10, 15 do 30 osoba u kojima se nalaze i ranjive kategorije: maloljetnici, žene, trudnice, te bolesne i iscrpljene osobe.  Ilegalni migranti su u najvećem broju sa područja sjeverne Afrike, Azije i Bliskog istoka, te u manjem broju s područja Kosova, a ilegalno pokušavaju preći granicu pješke između dva granična prelaza, odnosno u graničnom pojasu.

U manjem broju slučajeva otkrivani su u teretnim motornim vozilima ili vagonima, zbog čega od prošle godine Granična policija BiH sprovodi mjeru detaljnog pregleda svih teretnih motornih vozila i vozova iz pravca Srbije i Crne Gore.

Pripadnici ove policije prikupljaju podatke o organizovanim kriminalnim grupama koje koriste nesreću migranata i stiču protivpravnu imovinsku korist za njihov prevoz i krijumčarenje. 

Kao rezultat ove aktivnosti u aprilu su uspješno realizovane operativne akcije „Taurus“ i „Oks“ tokom kojih je identifikovano više od trideset osoba u dvije organizovane kriminalne grupe koje su učestvovale u nezakonitim aktivnostima s ciljem krijumčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku.

Pripadnici Granične policije BiH prema svim migrantima postupaju u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, ali trendovi povećanog broja porodica na granici usložnjavaju rad policijskih službenika.

U smjenama moraju biti službenice radi postupanja prema ženama, a sve češće su i hitne medicinske intervencije.

„Podsjećam da je riječ o osobama koje u BiH pokušavaju ući sporednim komunikacijama uz višesatno pješačenje i sve ostale rizike koje podrazumijeva kretanje brdovito-kamenitim i slabo prohodnim predjelima. Sve ovo povećava odgovornost službenika na granici koji posebno s naglim porastom broja žena i djece moraju voditi računa o bezbjednosti ranjivih kategorija“, istakao je Galić.

Kada je riječ o ilegalnim migrantima koji se nalaze na području Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo, dodao je Galić, najčešće je riječ o osobama koje su nadležnim organima iskazale namjeru podnošenja zahtjeva za azil što im, u skladu s važećim propisima, omogućava kretanje na teritoriji BiH.

„Više se ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, već o sve organizovanijim i češćim pokušajima ulaska većih grupa migranata u BiH, što stvara ozbiljne operativne poteškoće za obavljanje poslova zaštite granice“, naveo je Galić.

On je istakao da dodatno otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da Graničnoj policiji BiH trenutno nedostaje 526 policijskih službenika, zbog čega su značajno umanjeni ljudski resursi koji se mogu angažovati na poslovima nadzora granice.

„Već duže vrijeme pružamo maksimum, radili smo dobar posao i samo od početka godine spriječili ulazak 1.754 ilegalna migranta, ali smo pojačanim i vanrednim mjerama gotovo iscrpili svoje materijalno-tehničke i ljudske kapacitete“, upozorio je Galić.

Nadležnim organima predloženo je da osiguraju podršku odgovarajućih institucija, policijskih organa i agencija za sprovođenje zakona u BiH Graničnoj policiji, prije svega, pružanjem pomoći u ljudstvu u nadzoru granice, zatim materijalno-tehničkim sredstvima i finansiranju troškova.

Galić je rekao da je s ciljem prevazilaženja problema nedovoljne kadrovske popunjenosti, predloženo da se hitno razmotri mogućnost popunjavanja svih slobodnih radnih mjesta policijskih službenika Granične policije BiH koji rade poslove graničnih provjera i nadzora.

Prema njegovim riječima, to bi bilo realizovano vanrednim prijemom i školovanjem dodatnog broja kadeta, ili da se zbog hitnosti, jedan broj mjesta popuni u skladu sa odredbama člana 65 Zakona o policijskim službenicima BiH, koji propisuje privremeni eksterni premještaj policijskih službenika iz drugih policijskih agencija u Graničnu policiju.

U prethodnom periodu održani su koordinacioni sastanci rukovodilaca Granične policije BiH s predstavnicima kantonalnih i entitetskih ministarstva unutrašnjih poslova koji su sve vrijeme pružali podršku ovoj policijskoj agenciji.

Na sastancima je već razmatrana mogućnost organizovanja dodatnih mješovitih patrola na pojedinim sektorima uz granicu, formiranja zajedničkih istražnih ili operativnih timova, te pružanja pomoći službenicima Granične policije BiH, u skladu s njihovim zahtjevima u pojedinim situacijama.

(Srna)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *