Do Tokija

Dani matematike u Banjaluci

Cilj manifestacije “Dani matematike” koja se održava danas i sutra u Banjaluci je da se pošalje poruka učenicima osnovnih i srednjih škola, njihovim roditeljima i nastavnicima da ova nauka u sebi sadrži mnogo lijepog, zanimljivog i korisnog.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci se održava niz stučnih predavanja iz matematike profesora sa prijateljskih fakulteta iz Beograda i Novog Sada, te sa PMF u Banjaluci. Centralni događaj biće održan sutra u Domu omladine, kada će biti predstavljeni matematički eksponati i održane radionice iz ove oblasti.

– Pripremljeno je mnogo zanimljivih sadržaja, mozgalica, pitalica, te matematičkih zadataka i problema, a biće kvizova i takmičenja, kao i nagrada za najuspješnije i najkreativnije i nadamo se da će Banjaluka danas i sutra živjeti matematiku- rekao je šef studijskog programa Matematika i informatika na  PMF  Dragan Matić, prenosi Srna.

On je naglasio da su na PMF zadovoljni interesovanjem mladih za upis na ovaj fakultet, dodavši da učenici prepoznaju potrebu tržišta za studiranjem tehničkih, prirodnih i matematičkih fakulteta i smjerova.

Naučni saradnik Matematičkog istituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu Rade Živaljević rekao je da su “Dani matematike” sestrinska manifestacija, koja se u Beogradu održava pod nazivom “Maj – mesec matematike”.

– Riječ je o popularizaciji matematike i njenog afirmisanja kao centralne discipline za nauku, tehnologiju i mnoge druge aktivnosti-  naveo je Živaljević.

U okviru “Dana matematike” sproveden je i konkurs za izbor za najljepšu matematičku priču, na koji je pristiglo 150 radova iz cijele Srpske. Među nagrađenima su i učenice sedmog razreda Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Banjaluke Katarina Momić, Aleksandra Dugonjić i Ana Dupljanin, koje su svoje matematičke priče prikazale kroz geometriju.

(Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *