Novo

Banjaluka: Asfalt se može pokidati golim rukama! (VIDEO)

Glavne saobraćajnice i ulice u Banjaluci su toliko loše i nekvalitetno urađene da je asfalt moguće kidati golim rukama!

Praktično je to i dokazao odbornik u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković koji je trganje asfalta bez ikakve muke snimio u Ulici Davida Štrpca u Banjaluci i prikazao na društvenim mrežama.

– Gradska uprava je novcem građana Banjaluke i međunarodnih donatora asfaltiranje te ulice platila oko 30 hiljada KM, a izvođač radova je umjesto asfalta debljine sedam centimetara kako to propisi nalažu izlio sloj od oko dva centimetra što se i na snimku jasno vidi – rekao je Stanivuković.

On je naglasio da će zbog katastrofe koju je dokazao nadležni u Gradskoj upravi Banjaluke, ali i izvođači radova i nadzorni organ morati odgovarati, a da će lično insistirati na toj odgovornosti.

– Može se samo pretpostaviti kakvu štetu mogu izazvati vozila na ulici s koje sam trgao asfalt kao da je papir – kaže Stanivuković.

On dodaje da nakon svega što je vidio, učinio i snimio, građane Banjaluke ne treba da čudi što su banjalučke ulice pune rupa, vode kad kiša pada, preuske za saobraćaj, bez trotoara u pojedinim dijelovima, s neobilježenim pješačkim prelazima i da nije čudno što i živote gubimo na ovakim saobraćajnicama.

– Slijede nam izbori i masovno „pružanje“ asfalta po mjesnim zajednicama, pa je nužno prije toga prekinuti ovu praksu pranja narodnog novca u kojoj se krije zarada pojedinaca koji raspisuju tendere, izvode i kontrolišu takve projekte – istakao je Stanivuković.

Grad reagovao na „kidanje asfalta rukama“

Grad Banjaluka odbacuje, kao neargumentovane i suštinski netačne, tvrdnje o tome da snosi odgovornost za loš kvalitet izvedenih radova na sanaciji dijela Ulice Davida Štrpca u naselju Paprikovac.

„Povodom video snimaka na društvenim mrežama, u kojim se Grad kritikuje zbog kvaliteta izvedenih radova na ovoj saobraćanici, dužni smo da upoznamo javnost da je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), sa kojim je Grad radio sanaciju ove saobraćajnice, još prije nekoliko dana ustanovio da radovi nisu izvedeni na kvalitetan način zbog čega je preduzeću „Kozaraputevi“, izvođaču radova, naložilo da ih sanira i izvede u skladu sa propisanim građevinskim normama“ – saopštila je Gradska uprava.

Dodaju da se prilikom nadzora radova, koje je obavio UNDP, ispostavilo da dio puta nije urađen na kvalitetan način i u skladu sa propisanim građevinskim normama.

„Iz tog razloga, nadzorni organ UNDP-a nije potpisao konačnu situaciju, niti je izvođaču radova isplaćena ugovorena suma, i to neće biti učinjeno sve dok se ne saniraju uočeni nedostaci“ – dodali su.

Sanacija ove saobraćajnice u ukupnoj dužini od 230 metara finansirana je sredstvima UNDP-a (70 odsto) i grada Banjaluka (30 odsto), a nadzor nad kvalitetom izvedenih radova provodio je UNDP. Radove, u vrijednosti od 28.741 KM, izvodilo je preduzeće „Kozaraputevi“, koje je na tenderu izabrao UNDP.

„Ističemo da su nedostaci evidentirani još prije nekoliko dana i da je izvođaču odmah naloženo da ih ispravi, dakle, prije nego što su se na društvenim mrežama pojavili snimci u kojim se gradska vlast, bez bilo kakve provjere činjenica, neargumentovano navodi kao odgovorna za kvalitet radova na ovoj saobraćajnici“ – stoji u saopštenju Grada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *