Novo

Merkel dolazi u posjetu Putinu

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, a najavljeno je da će razgovarati o velikom broju međunarodnih pitanja, uključujući i iranski nuklearni sporazum, rat u Siriji, ukrajinsku krizu.

Merkel dolazi u Soči samo dan nakon što se tamo s Putinom sastao i sirijski predsjednik Bashar al-Assad. Iz kabineta ruskog predsjednika su potvrdili da Merkel dolazi u radnu posjetu.

„Dogovoreno je da dvoje lidera razgovaraju o bilateralnim odnosima. Fokus će biti na aktelnim međunarodnim problemima“, najavio je Juri Ušakov, pomoćnik ruskog predsjednika, a prenose ruski mediji.

U pripremi susreta dvoje lidera su razgovarali i telefonom te su tom prilikom naglasili i važnost očuvanja iranskog nuklearnog sporazuma, u kontekstu jednostranog povlačenja Vašingtona iz tog sporazuma.

Američki predsjednik Donald Tramp prije nekoliko dana je objavio da sporazum postignut 2015. godine, kojim su Iranu ukinute sankcije kako bi zauzvrat ograničio nuklearni program, nije učinio dovoljno na uklanjanju prijetnje koju Iran predstavlja po SAD i saveznike na Bliskom istoku.

Ruski mediji prenose kako će Merkel i Putin razgovarati i o američkom preseljenju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem te nasilju koje je potom izbilo i u kojem su ubijena 62 Palestinca.

Putin je pozvao na „odustajanje od nasilja“ u Pojasu Gaze, dok je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov „bogohulnim nazvao uspoređivanje više desetaka mirnih demonstranata s teroristima“. Merkel smatra da je razvoj događaja u Gazi otežao mogućnost za pronalazak rješenja, prenijele su agencije.

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *