Gazeta

Ekologija: Evropa objavila rat smeću od plastike

Jednokratni plastični pribor za jelo, slamke za sok, štapići za uši ili držači balona od plastike bi u EU trebali biti zabranjeni.

Cilj je bolja zaštita okoline i mora. Evropska komisija je sada potvrdila njene nezvanične planove. Plan je da se iz upotrebe izbace i drugi proizvodi od plastike kao i to da proizvođači tih proizvoda trebaju više plaćati zbog zagađenja okoline.

„Plastični otpad je nesumnjivo veliki problem i Evropljani taj problem moraju riješiti zajedno“, kaže potpredsjednik Evropske komisije, Frans Timermans. Plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu u supermarketima su značajno smanjeni. Proizvode koji bi trebali biti zabranjeni će zamijeniti alternativni. Komisija ističe da će od njenih planova okolina imati veliku korist. Mjerama je pored ostalog predviđeno da se smanji količina ugljen-dioksida za 3,4 miliona tona. Šteta od zagađenja okoliša bi do 2030. godine trebala biti smanjena za 22 milijarde eura, navodi se u Briselu. Potrošači bi na taj način mogli uštedjeti oko 6,5 milijardi eura.

Evropska komisija svoje planove opravdava zaštitom okeana. Više od 80 posto otpada u morima je od plastike. Predložena smjernice EU se ciljano odnose na proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu i odbačene ribarske mreže što, prema podacima EU, čini 70 posto otpada na plažama. Smjernice EU su trenutno samo prijedlozi. O ovim smjernicama se još treba razgovarati sa državama članicama EU i Evropskim parlamentom. Usvajanje tih prijedloga i njihovo sprovođenje u djelo bi moglo trajati godinama

80 Centi za kilogram plastičnog otpada

Komesar za budžet EU Gunther Oetinger planira izdatke za otpad od plastike, koji prema njegovim riječima ne bi direktno uticali na potrošače: „Naš prijedlog je da svaka zemlja članica EU za nereciklirani plastični otpad plaća određeni iznos u budžet EU“, izjavio je Oetinger za „Funke-Zeitung“. Zamišljeno je da se za kilogram plastičnog otpada plaća 80 centi.

„Ovo je podstrek za političare u zemljama članicama EU da provjere kako mogu smanjiti plastični otpad“, kaže Oetinger. Više zemalja članica EU je odbilo uvođenje poreza na plastiku. Protiv je i njemačka ministrica za zaštitu okoline Svenja Schulze.

Evropski komesar kaže da je „plastika novi problem za okolinu, kako na morima, tako i u našim gradovima. Preko mora svakodnevno u sebe unosimo male plastične čestice“. Evropa i Njemačka proizvode previše plastike koja se ne može reciklirati.

Zeleni smatraju da je sistematska reciklaža ustvari pravi odgovor na problem sa plastičnim otpadom, a ne zabrana pojedinih proizvoda što planira EU. „To je simbolična politika pod sloganom: zabraniću slamke i mislim da sam nešto učinio“, izjavio je za DPA poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Martin Hausling.

Evropska komisija je početkom godine predložila strategiju za plastični otpad kojom bi od 2030. godine svi plastični proizvodi na evropskom tržištu mogli biti reciklirani i kako bi potrošači smanjili upotrebu plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. Evropska komisija ističe da je 85 posto otpada u morima od plastike. Taj otpad zagađuje ekosistem i teško je bio-razgradiv.

(DW)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *