Gazeta

Odluka Ustavnog sud BiH: Programe „Sport Kluba“ dati svima pod jednakim uslovima!

Slučaj “Sport Klub” dobio je svoj epilog i na Ustavnom sudu BiH, koji je presudio da pomenuti program mora biti dat svim operaterima po cijenama po kojima je dat Telemach-u!

O ovoj problematici se oglasila i Asocijacija kabel operatera i distributera mrežnih usluga u BiH (AKOP BiH) koja je u ime svojih članova (kabel i telekom operatera), obavjestila zainteresovanu javnost o posljednjim dešavanjima.

– U slučaju “Sport Klub” odlučio je i Ustavni sud BiH, tako što je svojom odlukom od 10. aprila ove godine, odbio kao neosnovanu apelaciju kompanije United Media Distribution S.R.L. Bukurešt, Republika Rumunija. Tako je ponovo potvrđeno, ovoga puta, od najviše sudske instance u BiH, da je United Media dužna svim operaterima u BiH dati programe Sport Klub pod jednakim uslovima kao što su dati kompaniji “Telemach” d.o.o. Sarajevo. AKOP BiH izražava očekivanje da će nakon ove odluke najviše sudske instance u BiH, članovi Konkurencijskog savjeta BiH konačno donijeti rješenje o prinudnom izvršenju rješenja Savjeta i time prisiliti grupaciju Telemach (koja putem United Media-e ima u vlasništvu programe Sport Klub) da poštuju propise Bosne i Hercegovine, te rješenja i presude nadležnih institucija države u kojoj posluju i ostvaruju prihode – poručili su iz asocijacije.

Aco Kabanica, potpredsjednik UO AKOP-a, ističe da je posljednja odluka Ustavnog suda BiH posljednja opomena novim članovima Konkurencijskog savjeta BiH.

– Oni u fioci sakrivaju predmet i spriječavaju da se izvrši ono što je najviša sudska institucija (Ustavni sud BiH) pored svih prethodnih sudova potvrdio kao obavezu vlasnika Sport Kluba – da Sport Klub mora biti dat svim operatorima po cijenama po kojima je tada dato Telemachu. Manipulacija sa nekim trostrukim cijenama poslije ove odluke Ustavnog suda očigledno ne može proći. Bilo bi vrijeme da to shvate svi oni koji učestvuju u različitim mahinacijama za guranje lažne cijene umjesto one cijene koja je dosuđena – rekao je Kabanica.

Inače, pomenuta odluka Ustavnog suda je odgovor na apelaciju United Medie protiv presuda Suda BiH od 30. marta 2016. i 2015. te Rješenja Konkurencijskog savjeta BiH od 16. novembra 2013. godine.

Podsjećamo, Konkurencijski savjet je 16. novembra 2013. godine donio rješenje kojim je, između ostalog, utvrđeno da je United Media direktno i/ili putem svog zastupnika – privrednog subjekta “Sport Klub d.o.o.” iz Sarajeva, zloupotrijebio dominantni položaj na tržištu distribucije sportskih kanala s fudbalskim sadržajima visokog kvaliteta. Navodi se da je United Media, između ostalog, primjenila i različite uslove u ugovorima za distribuciju sportskog kanala Sport klub sa operaterima u BiH, čime su ih doveli u neravnopravan i nepovoljan konkurencijski položaj.

Predmetnim rješenjem, zabranjeno je svako djelovanje firme United Media koje predstavlja utvrđenu zloupotrebu dominantnog položaja, te mu je naloženo da direktno i/ili putem svog zastupnika (Sport Klub) u roku od 45 dana uskladi sporne opdredbe važećih ugovora o distribuciji TV kanala Sport Klub zaključenih sa kablovskim operaterima u BiH sa Zakonom o konkurenciji i da ih dostavi Konkurencijskom savjetu.

United Media je podnijela tužbu protiv ovog rješenja ali ju je Sud BiH odbio presudom od 1. septembra 2015. godine. Tada je naloženo da u roku 30 dana uspostavi sistem kriterijuma koji će osigurati da svi zainteresovani operateri u BiH mogu zaključiti ugovor o distribuciji TV kanala Sport Klub pod transprentnim i jednakim uslovima.

United Media je podnijela zahtjev za preispitivanje pomenute presude ali je on odbijen Presudom apelacionog savjeta Suda BiH 30. marta 2016. godine.

U aprilu je odbijena i posljednja apelacija United Medie, te bi se, nakon odluke Ustavnog suda, ova zavrzlama konačno morala raspetljati. Na potezu je aktuelno rukovodstvo Konkurencijskog savjeta, koje je, za razliku od svojih prethodnika koji su donijeli pomenutu odluku iz 2013. godine, do sada pokazivalo da je spremno braniti interese United Medie i kada se ono kosi sa odlukama najviših pravosudnih instanci u BiH.

(Srpskacafe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *