Gazeta

Putin otkrio zašto se odlaže sastanak sa Trampom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da se njegov sastanak sa američkim liderom Donaldom Trampom još nije dogodio zbog jake unutrašnje političke borbe u Sjedinjenim Američkim Državama.

 „Ovo bi trebalo da pitate naše kolege iz Sjedinjenih Američkih Država. Prema mom mišljenju, to je posljedica žestoke unutrašnje političke borbe u Sjedinjenim Američkim Državama“, rekao je Putin u intervjuu za austrijsku televiziju ORF.

On je dodao da se više puta sastajao sa Trampom na različitim međunarodnim forumima i da redovno sa njim razgovara telefonom.

Putin je naveo da dijeli zabrinutost američkog predsjednika o eventualnoj novoj trci u naoružanju i nada se da će oni lično razmisliti kako da je spriječe.

„U jednom od poslednjih telefonskih razgovora Donald je rekao da je zabrinut zbog mogućnosti nove trke u naoružanju. Potpuno se slažem sa njim. Mi nismo inicijatori ovakvog razvoja događaja, kao što znate, nismo se mi povukli iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane. Ali ja delim mišljenje američkog predsednika da moramo da razmislimo kako da sprečimo novu trku u naoružanju. I nadam se da će ovaj rad početi i među nama lično“, naglasio je Putin.

Sporazum o ograničavanju sistema protivraketne odbrane potpisali su SSSR i SAD u maju 1972. godine. Njegov rok trajanja nije ograničen, ali se može prekinuti u bilo kojem trenutku. Godine 2001. Vašington je najavio povlačenje iz Sporazuma, a od 2002. godine Sporazum o PRO je nevažeći.

Ranije je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov podsetio da je nakon povlačenja SAD iz Sporazuma ruska strana pokušala da ubijedi Vašington o štetnoj prirodi tog koraka i stvori mehanizam za zajedničko razmatranje pitanja zaštite od balističkih raketa.

(Sputnjik)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *