Magazin

Antarktik ostao bez tri biliona tona leda od 1992. godine

Najnovije analize promjena na Antarktiku otkrile su kako je najhladniji i najjužniji kontinent na Zemlji izgubio tri biliona tona leda u protekloj četvrtini vijeka.

Zajedničkim naporima 80 naučnika širom svijeta, koji su koristili satjelitske podatke kako bi procijenili masu i gubitak leda između 1992. i 2017. godine, izračunato je i kako se nivo svjetskog mora proteklih 26. godine povećao za 7,6 milimetara. Iako ovo ne zvuči kao mnogo, ono što ustvari zabrinjava jeste ubrzano topljenje leda na Antarktiku.

Prije 2012. godine, godišnja stopa gubitka leda na Antarktiku bila je oko 76 milijardi tona, što predstavlja godišnji doprinos od 0,2 milimetara za povećanje nivoa mora. Međutim, poslije 2012. dolazi do ubrzanog povećanja koje je godišnju stopu gubitka leda povećalo na 219 milijardi tona, a godišnje povećanje nivoa mora na 0,6 milimetara.

„Antarktik danas izaziva povećanje nivoa mora više nego u bilo kom trenutku proteklih 25 godina. Ovi podaci moraju predstavljati zabrinutost za vlade u koje vjerujemo i koje trebaju štititi naše primorske gradove i zajednice“, kaže Andrew Shepher, naučnik sa „Univerziteta u Leedsu“.

Gubitak leda najviše proizilazi iz brzog topljenja leda na zapadnom dijelu najhladnijeg kontinent. Zapadni dio Antarktika već odavno pokazuje znakove nestabilnosti i mogućeg raspadanja ledenjaka. Kompjuterski model potvrdio je kako bi oko 100 godina trebalo za dizanje nivoa mora tri metra ukoliko se otopi zapadni dio Antarktika.

(Klix)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *