Gazeta

Dačić: Ne brinu EU migranti, već Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne postoji opasnost da EU ponovo uvede vize za srpske državljane, iako je Srbija ukinula vize za građane trećih zemalja.

Dačić je za Večernje novosti ocijenio da Evropsku uniju ne brinu migranti, već Kosovo.

„Ne smeta njima ukidanje viza, već to što sve više zemalja povlači priznanje Kosova, pa oni kažu da je to zbog ukidanja viza. Neka EU pokaže podatke o tome da li je i koliko povećan broj migranata otkad je Srbija ukinula vize nekim zemljama“, naveo je Dačić.

Dodao je i da je „zabrinutost Brisela malo i licimjerna“ i najavio da će Srbija, ukoliko bude zloupotreba ukidanja viza, odmah reagovati i vratiti vize.

„Odakle je došlo milion migranata u Srbiju nego iz EU, oni su ušli u ovaj region preko spoljnih granica Unije“, rekao je Dačić.

Kako pišu Novosti, Evropski savjet je u svojim zaključcima pozdravio ukupan napredak Srbije postignut u pregovorima o pristupanju sa EU, ali je prvi put opomenuo Beograd zbog ukidanja viza građanima trećih zemalja.

Savjet je izrazio zabrinutost da bi politika Srbije mogla da oteža borbu protiv ilegalnih migracija, a te zaključke bi krajem sljedeće nedjelje u Luksemburgu trebalo da usvoje šefovi država ili vlada EU.

(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *