Novo

Markovićeva izabrana za predsjedavajuću grupe „Slobodni demokrati“

Milica Marković, član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope izabrana je za predsjedavajuću Političke grupe Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope “Slobodni demokrati”.

Ona je izabrana za predsjedavajuću na sjednici ove političke grupe, održanoj prekjuče, saopšteno je iz Parlamenta BiH. Inače, “Slobodni demokrati” su jedna od šest političkih grupa koje djeluju u okviru Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Milica Marković je ovim imenovanjem ujedno postala članica Biroa Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koji čine predsjednik ove parlamentarne skupštine, 20 potpredsjednika, predsjedavajući Komiteta i predsjedavajući političkih grupa Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Inače, prema dostupnim podacima, grupa “Slobodni demokrati” u PS Savjeta Evrope formalno je registrovana 4. septembra 2017. godine. U njenom sastavu djeluju 22 delegata iz devet partija koje dolaze iz sedam zemalja. Najviše predstavnika – osam, ima Partija pravde i razvoja (AKP) iz Turske, čiji je lider Redžep Tajip Erdogan.

Iz Italije dolazi šest parlamentaraca, pri čemu su četiri nestranačke ličnosti, dok po jednog delegata imaju “Forza Italia” Silivija Berluskonija i “Lega Nord” Matea Salvinija. Tu je i još jedan akter sa Apeninskog poluostrva, ali iz San Marina, koji dolazi iz stranke “Repubblica Futura”.

Sa Balkana stižu SNSD, čiji je jedini predstavnik Milica Marković, te Nova Srbija Velimira Ilića, koju predstavlja Dubravka Filipovski, s tim da je ona u međuvremenu napustila tu stranku i prešla u SNS Aleksandra Vučića. Tu je još i jedan delegat pokreta “Besa”, jedne od četiri parlamentarne stranke Albanaca u Makedoniji.

U ovu grupu još su uključena i četiri delegata iz Azerbejdžana – dva su nestranačka, a dva sa partijskih lista. Pri tome, ne dolaze iz vladajuće partije predsjednika Ilhama Alijeva, već iz tamošnjih manjih stranaka sa egzotičnim nazivima – Patrija demokratskog prosvjetljenja (ADMP) i Partija velike kreacije (BQP).

(opcija.net)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *