Gazeta

Patrijarh: Nije vreme da papa dođe u Srbiju

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej rekao je da nije promenio mišljenje kada je u pitanju dolazak pape u Srbiju, te da smatra da još uvek nije pravo vreme za to.

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenjuje da bi poseta pape Srbiji donela korist.

– Moj stav kao državnika je da bi u interesu Srbije bila poseta pape, naročito u kontekstu nepriznavanja Kosova. Teško će u budućnosti biti nekog pape koji ima više razumevanja za nas od pape Franje – rekao je Dačić.

Međutim, njegovo mišljenje ne dijeli patrijarh Irinej.

– Svojevremeno sam rekao šta imam i ostajem pri tome – rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o susretu sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom, Irinej je kazao da nije bilo govora o dolasku pape Franje.

– O tome nijednu reč nismo razmenili. Ni sa jedne ni sa druge strane. Bilo je govora o drugim stvarima, ali o tome ne – kazao je patrijarh Irinej.

Početkom ove godine poglavar SPC je rekao da nije vreme za dolazak pape Franje i da je „zbog svega što se desilo u prošlosti i ogromnog broja prognanika iz Hrvatske veliki deo naroda protiv toga“.

Kao razlozi za nedolazak pape u Srbiju, uvek se čuo stav SPC da bi papa prvo trebalo da se pokloni žrtvama Jasenovca, pa tek onda da dođe u Beograd.

Prema navodima medija, tumačenja su da se atmosfera menja zbog toga što Vatikan nije priznao Kosovo i zato što nije proglasio za sveca Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u vreme NDH, kojeg Srbija smatra saučesnikom režima odgovornog za mnoge ratne zločine nad Srbima.

(TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *