Do Tokija

Slovenci odobrili 342 radne dozvole

Od početka godine do kraja marta, izdate su 342 radne dozvole za rad u Sloveniji, a za 13 osoba su prestale da važe u istom periodu, podaci su Zavoda za zapošljavanje RS.

– U 2018. godini smo primili, posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH 26 ponuda poslodavaca iz Slovenije za zapošljavanje 174 radnika iz BiH. U tim ponudama napomena je da se javljaju direktno poslodavcima pa nemamo uvid koji broj građana RS se prijavljuje. Izuzetak je bila ponuda poslodavca Pošte Slovenije za zapošljavanje 20 pismonoša, kada je putem Zavoda RS prijavljeno 13 lica – rekla je stručni saradnik za odnose s javnošću Zavoda za zapošljavanje RS Vedrana Milinković.

Milinkovićeva je podsjetila na ulogu Zavoda u zapošljavanju radnika u inostranstvu.

– Kada je u pitanju zapošljavanje radnika u inostranstvu ističemo da je ta funkcija, jedina iz oblasti zapošljavanja, u nadležnosti Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Zavod posreduje prema potrebama poslodavaca iz inostranstva za zemlje sa kojima je potpisan Međudržavni sporazum o zapošljavanju u inostranstvu, najčešće Slovenijom i kada Agencija izvrši provjeru stranog poslodavca, a uglavnom je to sa zemljama sa kojima je potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju – rekla je Milinkovićeva.

Uvijek je neophodno precizirati kako i pod kojim uslovima se radnici zapošljavaju i koja su njihova prava za vrijeme rada u inostranstvu, kako se dobija radna dozvola, ulazak u zemlju, iznos primanja i dr.

Dakle, dodaje Milinkovićeva, Zavod za zapošljavanje RS posreduje za inostranstvo samo kada se radi o provjerenom poslodavcu od strane Agencije, obavještava nezaposlena lica, upućuje ih na pripremu CV i razgovor sa poslodavcem i drugo. Oglasi se objavljuju putem oglasne ploče u biroima i na portalima Zavoda.

Podsjetimo, posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH samo u 2017. zaposlena su 8 132 državljana iz BiH, što je za 74,9 odsto više nego za cijelu 2016. godinu.

Od 2013. godine do 31. oktobra 2017, prema Sporazumu između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH, u Sloveniji je zaposleno 18 118 radnika.

Najviše su traženi vozači, varioci, zidari, električari, armirači, tesari, elektroinstalateri i bravari.

Njemačka trajno traži medicinare

Iz Zavoda su napomenuli da je javni poziv Triple Win za zapošljavanje medicinskih radnika na poslovima njegovatelja u Njemačkoj otvoren trajno. U toku 2018. putem Zavoda RS, 53 lica iz RS su se prijavila na javni poziv.

– Napominjemo da se ovaj Javni poziv odnosi i na nezaposlena i na zaposlena lica. Od ukupno 53 lica koja su se prijavila u prva četiri mjeseca 2018. putem Zavoda RS, njih 21 je nezaposleno – istakli su u Zavodu.

(Novosti.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *