Gazeta

Sobranje drugi put potvrdilo sporazum

Makedonski parlament je ponovo ratifikovao sporazum o imenu s Grčkom, nakon što je predsjednik Đorđe Ivanov prvi put odbio da potpiše dokument.

Za dogovor je glasalo 69 poslanika, a uzdržan je bio poslanik vladajuće koalicije Ferid Mihić, dok sjednici nisu prisustvovali poslanici opozicionog VMRO DPMNE koji taj dokument smatraju kapitulantskim.

Predsjednik parlamenta Talat Džaferi je rekao da je Ivanov dužan da potpiše ukaz o proglašavanju dogovora kad ga poslanici drugi put izglasaju.

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov je odbacio kao netačne ocjene predsjednika Ivanova da dogovor nema ustavni osnov i da ugrožava posebnost makedonske nacije, makedonski jezik i makedonski model suživota.

– Naprotiv, posebnost makedonske nacije i jezika uopšte nisu ugroženi, već se učvršćuju i otvara se mogućnost da kad zemlja postane članica EU makedonski bude jedan od jezika Unije. Uvjeravam vas, da niko, ni ja, ni premijer Zoran Zaev, ne bi prihvatio ugrožavanje identiteta i nacije – rekao je Dimitrov koji je s grčkim kolegom Nikosom Kocijasem potpisao dogovor.

On je ocijenio da nepotpisivanjem dogovora, koji je ratifikovan u Sobranju, predsjednik Ivanov krši Ustav Makedonije, uz obrazloženje da to radi da bi ga zaštitio.

– Ustav se ne brani njegovim kršenjem, a upravo to radi Đorđe Ivanov – rekao je šef makedonske diplomatije.

Predsjednik Sobranja Talat Džaferi je ranije, 29. juna, najavio mogućnost da dogovor s Grčkom, ako ga Ivanov ni drugi put ne potpiše, bude poslat u Službeni glasnik na objavljivanje bez potpisa šefa države, zajedno sa Zakonom o jezicima, koji isto nije potpisao.

Ivanov je 26. juna obavijestio Sobranje da je odlučio da ne potpiše ukaz o proglašenju dogovora s Grčkom koji je parlament ratifikovao 20. juna sa 69 glasova za bez prisustva opozicione VMRO DPMNE.

Prethodno je nekoliko puta ponovio da taj dokument neće nikako potpisati „bez obzira na sve pritiske, ucjene i prijetnje“.

Odmah poslije završetka sjednice Sobranja najveća opoziciona stranka VMRO DPMNE je saopštila da je „danas, kroz nezakonitu proceduru, vlast grubim kršenjem pravnih propisa, sama usvojila dogovor s Grčkom, koji je u svojoj suštini protivustavan i u suprotnosti s državnim i nacionalnim interesima“.

Dogovorom s Grčkom je predviđeno da Makedonija do kraja godine pred ustavno ime doda geografsku odrednicu „sjeverna“ i da se zove Sjeverna Makedonija, a potvrđen je i garantovan makedonski identitet i jezik.

Tim dokumentom, koji su 17. juna potpisali ministri spoljnih poslova Dimitrov i Kocijas, predviđa se i da građani u Makedoniji moraju da potvrde novo ime države prije ustavnih promjena.

(BETA)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *