Gazeta

Odbačena peticija za ulicu Olivera Ivanovića

Skupština opštine Kosovska Mitrovica odbacila je peticiju da se jedna ulica u Kosovskoj Mitrovici nazove po ubijenom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

Na sednici u petak, peticija je odbačena „jer nije u skladu sa statutom opštine Severna Mitrovica“.

Za predlog o odbacivanju glasalo je 12 odbornika, dvoje je bilo protiv, saradnici Olivera Ivanovića – Ksenija Božović i Marko Jakšić, dok dva albanska odbornika nisu glasala.

To je bila sedma redovna sednica skupštine opštine, a četvrti pokušaj Ivanovićevih saradnika da se predlog o imenovanju ulice uvrsti u dnevni red.

– Žalosno je ono što je Oliver doživeo u svom gradu, posebno od tebe kao njegovog prethodnog člana stranke – ovim rečima se odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica Ksenija Božović obratila predsedavajućem skupštine Dejanu Gurešiću, nekada bliskom Ivanovićevom partijskom saradniku.

Peticija o preimenovanju ulice podneta je skupštini Severna Mitrovica 31. maja, sa 1 730 glasova građana, koja sadrži i 523 potpisa prikupljenih elektronskim putem.

Na prošloj sednici u junu odlučeno je da se na sledećoj razgovara o predlogu da se Mitrovačka ulica nazove ulicom Olivera Ivanovića, ali i da se proveri verodostojnost glasova u peticiji.

Na sednici u petak se to pitanje opet nije našlo na zvaničnom dnevnom redu, ali se jeste „utvrđivala verodostojnost“ – Komisija formirana za analizu podnete peticije utvrdila je „postojanje osnovane sumnje u regularnost prikupljenih potpisa“.

Gurešić je u ime komisije čiji je bio član, za online peticiju od 523 glasa, naveo da se „ovaj oblik peticije i ovi potpisi ne mogu smatrati verodostojnim jer je za upisivanje potrebno imati samo mejl adresu“, navodeći da to „izaziva sumnju“.

U analizi komisije se izražava sumnja u verodostojnost potpisa na papiru zbog toga što je „isti rukopis potpisao 40 različitih osoba“.

U analizi, komisija konstatuje da „nije imala mogućnost da angažuje grafologa“, ali i da se čak i „laičkom analizom može definisati sumnja u verodostojnost potpisa“.

– Pa Vi ste i istražni organ i grafolog i zapanjena sam čime se Vi bavite – usledio je odgovor Ksenije Božović koja je najavila tužbu sudu kako bi predsedavajući skupštine dokazao navode.

Odbornik Marko Jakšić je rekao da će podnositi peticiju „koliko god bude trebalo“ i ispravljati nedostatke.

– Zašto vi, ne mi, radite ovo što radite? Oliver je čovek iz ovog grada kao i troje ljudi koje ste vi pomenuli, koji su stradali u ovom gradu, bez ikakvog razloga i zaslužili da imaju ulicu, trg, ili bilo šta u ovom gradu. Zašto pravimo politku od ovoga? Prebrojavate krvna zrnca potpisnika – rekao je Jakšić.

Srpska lista: Oliver Ivanović dobiće ulicu u Kosovskoj Mitrovici

Srpska lista demantovala je danas navode medija saopštenjem u kojem tvrdi da će se po lideru Građanske incijative SDP Oliveru Ivanoviću i svim nevino stradalim građanima te opštine imenovati ulice u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Kako se navodi, oni će dobiti ulice na predlog odborničke grupe Srpske liste u Skupštini opštine Severna Mitrovica, a ta tema će biti tačka dnevnog reda na narednoj sednici.

Dodaje se da im je dužnost da reaguju u odbrani istine, zbog pokušaja da se jučerašnja sednica i odluke Skupštine politizuju i lažno predstave građanima, jer na toj sednici „ni na koji način nije odbijen predlog za imenovanje ulice tragično nastradalom Oliveru Ivanoviću“.

U saopštenju se ističe, da predlog nije odbijen, jer se o tome nije ni raspravljalo, već se razmatrao izveštaj Komisije o peticiji koju je podnela GI SDP Oliver Ivanović o imenovanju ulice.

– Analizom peticije utvrđeno je da se među potpisnicima nalaze nepotpuni podaci, pa čak ime preminule osobe, kao i veliki broj sumnjivih i duplih potpisa. Zbog svega navedenog Skupština je morala da odbije ovakvu peticiju jer je utvrđeno previše nepravilnosti, ali ponavljamo, nije odbila predlog za imenovanje ulice Oliveru Ivanoviću i ostalim tragično stradalim građanima naše opštine – navode iz Srpske liste.

(BETA)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *