Gazeta

Kosovski specijalci džipovima okupirali sela, hapse Srbe

Kosovska policija upala jutros u dva srpska sela u kosovskom pomoravlju, kod Gnjilana. Uhapšen načelnik kosovsko-pomoravskog okruga i bivši pripadnik KBS.

Jutros su uhapšeni Radovan Stojković, načelnik kosovsko-pomoravskog okruga i Jovan Denić, direktora ogranka Nacionalne službe za zapošljavanje, koji je inače do skoro bio i pripadnik kosovskih bezbednosnih snaga, javlja „Blic“.

Osim u njihove kuće, naoružana policija je sa džipovima opkolila, a zatim i pretresla pojedine ustanove, odnosno prostorije u kojima se nalaze kancelarije službe za zapošljavanje i načelnika okruga u mestu Šilovo.

Prema saznanjima „Blica“, oduzeti su i kompjuteri koji postoje u njihovim kancelarijama, a njihovo ispitivanje je u toku.

Osim ove dvojice Srba, priveden je i Nenad Stojanović, inače automehaničar, zaposlen pri vojsci Srbije u Vranju.

Kako javlja RTV Plus, Stojanović je uhapšen jer je, navodno, vršio pritisak na srpske pripadnike KSB da napuste tu službu. „Ovo je odmazda što su svi članovi KSB iz Gnjilana napustili ovu službu u proteklih desetak dana“, priča izvor „Blica“ sa KiM.

Čitava akcija kosovske policije počela je u ranim jutarnjim satima, a u njoj je učestvovalo desetak policijskih džipova i oko 30 maskiranih policajaca.

Ovim povodom, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić održaće konferenciju za medije danas u podne.

Inače, KSB je prošle nedelje napustilo skoro trideset pripadnika srpske nacionalnosti, i to mahom iz okoline Gnjilana. Uniformu KSB, prošle nedelje, u jednom danu skinulo je osmoro pripadnika, a zatim još njih dvadesetoro, i to tako što su podneli kolektivne ostavke, odnosno raskide ugovora i demobilizaciju.

Kakva će biti do kraja njihova sudbina još je nepoznanica, jer će se o njihovim zahtevima odlučivati u narednih šest meseci. Do tada, Srbija poziva ljude da se ne priključuju KSB, jer Albanci zapravo žele da je transformišu u vojsku Kosova, dok kosovski političari već neko vreme govore o pritisku koji na njih vrši Srbija.

(Blic)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *