Gazeta

Kazne i do 12 000 KM za poslodavce koji ne povećaju plate

Svi poslodavci koji ne budu povećali plate radnicima na osnovu povećanja neoporezivog dijela dohotka na 500 KM biće kažnjeni, i to pravna lica od 3 000 do 9 000 KM, a odgovorna lica od 1 000 do 3 000 KM.

Rekao je ovo ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija te objasnio da su izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak predviđene dvije nove sankcije koje se odnose na neplaćanje poreza po odbitku i na isplatu sredstava po osnovu korišćenja ličnog odbitka poreskom obezniku.

– Povećanja po osnovu ličnog odbitka moraju biti iskazana i prilikom popunjavanja obrasca za prijavu poreza na dohodak. Ako taj iznos nije iskazan u odnosu na platu iz jula, prijava neće biti evidentirana u Poreskoj upravi, što znači da porez neće biti prijavljen, a zbog toga neće biti plaćen – rekao je Tegeltija.

On je dodao da će u tom slučaju kazna za pravno lice biti u visini neplaćenog poreza.

Tegelija je naglasio da su kazne propisane i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu, prema kojem u slučaju da poslodavac ne izmijeni ugovor o radu tako što će povećati platu za iznos poreza, to pravno lice može biti kažnjeno od 2 000 do 12 000 KM.

Govoreći o dokumentu okvirnog budžeta Republike Srpske za period od 2019. do 2021. godine, Tegeltija je naveo da je Vlada definisala reformske prioritete na unapređenje poreskog okvira, reformu sektora zdravstva sa reformama finansiranja dječije zaštite i refundacije bolovanja, te smanjenje fiskalnih potreba javnog sektora.

– Akcenat je stavljen na podršku konkurentnosti privrede, unapređenje povezanosti obrazovanja i tržišta rada. Kroz memorandume sa predstavnicima poslodavaca i sindikata pokazali smo opredjeljenje da radimo na mjerama koje će dovesti do većeg privrednog rasta, zaposlenosti i povećanja plata – istakao je Tegeltija.

(Srna)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *