Gazeta

Amerikanci u šok nakon presa Trampa i Putina

Američki političari, većina njih, bili su šokirani kada je predsjednik ove države Donald Tramp odbio da se usaglasi sa zaključcima američkih obavještajnih agencija da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016. i rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin “veoma snažno” porekao umiješanost Moskve.

U Sjedinjenim Državama uslijedile su brze reakcije na Trampove komentare.

Republikanski senator Lindsi Graham, koji obično podržava Trampa, napisao je na Twitteru “Propuštena šansa za predsjednika Trampa da odlučno pozove Rusiju na odgovornost zbog miješanja 2016. i uputi snažno upozorenje u pogledu budućih izbora. Ovaj odgovor predsjednika Trampa će Rusija protumačiti kao znak slabosti i stvoriće daleko više problema nego što je riješio.”

Još jedan istaknuti republikanski senator Džon Mekenin bio je još oštriji: “Današnja konferencija za medije u Helsinkiju bila je jedan od najsramotnijih nastupa nekog američkog predsjednika u istoriji. Teška je šteta koju su nanijeli naivnost, egoizam, lažno izjednačavanje i simpatije prema autokratama”.

Paul Ryan, republikanski predsjedavajući Predstavničkog doma rekao je: “Nema sumnje da se Rusija miješala u naše izbore i nastavlja pokušaje da podrije demokratiju ovdje i širom svijeta”. Dodao je: “Nema moralne jednakosti između SAD i Rusije, koja je i dalje neprijateljski nastrojena prema našim najosnovnijim vrijednostima i idealima.”

Republikanski kongresmen Adam Kisinger iz Ilinoisa je tvitovao: “Američki narod zaslužuje istinu a zanemarivanje legitimnost naših obavještajnih zvaničnika nanosi štetu muškarcima i ženama koji služe našoj zemlji. Vrijeme je da se probudimo i suočimo sa realnošću – Putin nam nije prijatelj, on je neprijatelj naše slobode.”

Demokratski zakonodavci su bili podjednako ogorčeni zbog Trampovih izjava.

Senator Mark Varner, član odbora za obavještajna pitanja koji se saglasio sa zaključcima američke obavještajne zajednice da se Rusija miješala da bi pomogla Trampu da pobijedi demokratu Hilari Klinton , rekao je “Potpuna je sramota što se predsjednik svrstao na stranu Putina umjesto sopstevnih obavještajnih zvaničnika i što je okrivio SAD za ruski napad na našu demokratiju.”

Senatorka Elizabet Warren, potencijalna kandidatkinja na izborima 2020, tvitovala je da je Trump “otišao na međunarodnu scenu da bi obrukao Ameriku, podrio naše institucije, oslabio saveze i prigrlio jednog diktatora. Rusija se miješala u naše izbore i napala našu demokratiju. Putin treba da se pozove na odgovornost a ne da se nagrađuje. Sramota.”

Demokratski senator Bil Nelson sa Floride izjavio je da postoji prijetnja da će se Putin miješati i u novembarske kongresne izbore. “Predsjednikovo odbijanje da prizna da se Putin miješao u naše izbore trebalo bi da nas sve uznemiri”, rekao je Nelson. “Predsjednikova nespremnost da mu se suprotstavi i brani našu zemlju je neprihvatljiva.”

(Agencije)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *