Gazeta

Zbog spora Srbije i Kosova opet kasne evropski satovi: Srbiji prijete sankcije

Uzroci poremećaja frekvencija u evropskoj strujnoj mreži još nisu otklonjeni. Početkom jula, digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže ponovo su počeli da rade neprecizno.

Problema je već bilo početkom marta, kada se ispostavilo da je to tako zbog spora između Srbije i Kosova. Za razliku od elektroprivreda drugih balkanskih zemalja, kosovska elektrodistribucija KOSTT,  nije član evropskog saveza elektrodistribucija ENTSO-E. To je tako jer Kosovo nisu priznale neke zemlje, na primjer Srbija i zemlje EU poput Španije ili Rumunije. Kosovo nema sopstvenu regulatornu zonu, to jest, mrežu u kojoj distributeri moraju da minimiraju oscilacije.

Kosovo je član regulatorne zone SMM koju čine članovi Entso-E Srbija, Makedonija i Crna Gora. Srbija je kao najvažnija zemlja dosad odbijala da smiri oscilacije sa Kosova, zbog čega su one osjetne i napolju.

Beograd iz političkih i finansijskih razloga nema interesa da Kosovo postane samostalna regulatorna zona. Jer, do sada su Srbi ubirali novac od prodaje viška struje Albaniji, Makedoniji ili Crnoj Gori, a ta dobit bi zapravo trebalo da ide nadležnom operateru, a to je KOSTT, rekao je u martu zamjenik direktora međunarodne energetske zajednice „Enerdži komjuniti“ Dirk Bušle.

Evropski operateri su aktivirali specijalni kompenzacioni program koji se automatski aktivira kada odstupanja pređu 60 sekundi. Ali to nije trajno rješenje i sada je ENTSO-E zapretilo sankcijama Srbiji ukoliko ne riješi problem sa Kosovom. Nigdje nije rečeno kakve bi te sankcije mogle biti ali ENTSO-E na svom internet-portalu piše da bi do njihove primjene moglo doći ukoliko se pokaže da postoji „jasno odsustvo volje da se problem riješi.“

(DW)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *