Gazeta

Litvanija blokira Srbiju zbog Rusije

Litvanija je i dalje protivnik toga da Srbija u pristupnim pregovorima sa EU otvori poglavlje 31 koje se odnosi na spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku, a razlog tome je prvenstveno odnos Beograda i Moskve.

Srpska ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da se to do kraja godine verovatno neće dogoditi.

– Procedura pregovora je takva da ako polovinom tekuće godine znate da nije usvojen izveštaj onda je jasno da ono teško može da se otvori do kraja godine – kaže ona.

Joksimovićeva je objasnila treba li očekivati da se poglavlje 31 otvori do kraja godine i zašto se na izveštaj o skriningu čeka već četiri godine.

– Poglavlje 31 uobičajeno nije bilo previše zahtevno, ali kako su se međunarodni odnosi zakomplikovali i same države EU morale da se usaglašavaju da bi postigle konsenzus oko nekih pitanja, donekle su izmenjena i očekivanja pojedinih članica prema kandidatima – kaže ministarka.

Na pitanje da li je Litvanija jedini protivnik unutar EU da Beograd načne i ovo poglavlje, Joksimović objašnjava da pravila EU kažu da je izveštaj sa skrininga za poglavlje 31 predmet zatvorene rasprave u diplomatskom formatu između njenih 28 članica.

– Treba razumeti da u oceni svakog pitanja od značaja za spoljnu i bezbednosnu politiku članice polaze od sopstvenih nacionalnih interesa i da ga konsenzusom podižu na nivo zajedničke politike EU. Od zemlje kandidata očekuje se da usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU postigne postepeno do članstva – rekla je ona.

Joksimovićeva ukazuje na činjenicu da je Srbija jedna od država koje u našem regionu najviše doprinose evropskoj bezbednosti.

– To smo dokazali prilikom predsedavanja OEBS-u tokom migrantske krize, u borbi protiv terorizma… Kao država koja nije članica nijednog vojnopolitičkog saveza imamo obavezu i pravo da vodimo računa o sopstvenoj bezbednosti i sopstvenim nacionalnim interesima. Spoljna politika Srbije je u koordinaciji sa tako definisanom politkom nacionalne bezbednosti, a okvir je svakako proces evropskih integracija, koji je naš spoljnopolitičkim prioritet – zaključila je ministarka.

(TANJUG)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *