Ilustracija
Gazeta

Mijenjaju fotelje nakon izbora

Pojedini politički funkcioneri iz Republike Srpske poslije oktobarskih izbora, izgledno je, promijeniće fotelju, ali će i dalje ostati na dobro plaćenoj funkciji.

U većem segmentu izbornog procesa u Srpskoj već godinama nema iznenađenja, što znači da su neki kandidati sigurni u prolaz sa lista svojih partija. Potpuno je jasno da će se pojedini delegati u Domu naroda Parlamenta BiH preseliti u Predstavnički dom, drugi će ministarsku fotelju zamijeniti poslaničkom klupom, dok će treći iz jednog parlamenta preći u drugi.

Najbolje prošli Stevandić i Mitrović

Prilikom podjele kandidatura i budućih funkcija najbolje je prošao lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, te poslanik SNSD-a iz Bijeljine Vojin Mitrović.

Iako njegova stranka zvanično nije uopšte prijavljena za izbore za Parlament BiH, Stevandić je sebi praktično već obezbijedio poslanički mandat u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, jer će biti nosilac kompenzacione liste SNSD-a za Parlament BiH.

Vojin Mitrović, koji je prije četiri godine kao kandidat NDP-a osvojio poslanički mandat u republičkom parlamentu i već na konstitutivnoj sjednici promijenio dres i pristupio SNSD-u, na oktobarskim izborima biće nosilac liste SNSD-a za Parlament BiH u drugoj izbornoj jedinici i ima velike šanse da osvoji poslanički mandat.

U obrnutom smjeru, odnosno iz Parlamenta BiH u Narodnu skupštinu RS krenuli su poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Nikola Špirić i delegat SDS-a u Domu naroda Darko Babalj.

Njih dvojica su nosioci lista svojih stranaka za Narodnu skupštinu RS i broj glasova koji su do sada osvajali dovoljan je da poslije 7. oktobra poslanički mandat u Sarajevu zamijene funkcijom poslanika u republičkom parlamentu.

– SNSD je velika partija i velika je koncentracija kvalitetnih kandidata i na listama za Narodnu skupštinu RS i za Parlament BiH. Organi partije su odlučili da budem nosilac liste za Narodnu skupštinu RS, ja sam tu odluku prihvatio i nastaviću da radim u interesu Republike Srpske i svih njenih građana – rekao je Špirić.

Gotovo identičan stav ima i delegat SDS-a u Domu naroda BiH Darko Babalj, koji kaže da će poslije oktobarskih izbora parlamentarnu borbu za bolju Republiku Srpsku voditi iz klupa Narodne skupštine RS.

– Glavni odbor SDS-a odlučio je da predvodim listu za NSRS i ja ću dati sve od sebe da zajedno sa svojim prijateljima i stranačkim kolegama ostvarim najbolji rezultat i doprinesem pobjedi SDS-a na oktobarskim izborima – kaže Babalj.

Plate 6 000 i 3 000 maraka

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH Nebojša Radmanović i delegat DNS-a u ovom domu Dragutin Rodić nosioci su izbornih lista svojih stranaka za Predstavnički dom. Imajući u vidu da SNSD tradicionalno ostvaruje najbolji rezultat u prvoj izbornoj jedinici, Radmanović bi se mogao iz Doma naroda preseliti u Predstavnički dom, a ako kadrovski ojačani DNS prvi put uspije da osvoji direktan poslanički mandat u ovoj izbornoj jedinici, onda će Rodić i naredne četiri godine sjediti u istim skupštinskim klupama sa Radmanovićem.

Veoma bitna stavka u ovoj priči su i primanja. I dok je plata poslanika i delegata u Sarajevu oko 6 000 KM, u parlamentu Srpske ne prelazi 3 000 maraka.

Ministri bezbjednosti BiH Dragan Mektić i spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nosioci su izbornih lista SDS-a za Parlament BiH u izbornim jedinicama jedan i tri, a ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak nosilac je liste PDP-a za Narodnu skupštinu RS u banjalučkoj izbornoj jedinici. Kandidat SNSD-a za poslanika u Sarajevu je i ministar zdravlja Dragan Bogdanić.

Istovremeno, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević je nosilac liste DNS-a za republički parlament u drugoj izbornoj jedinici.

(Glas Srpske)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *