Zanimljivosti

Ovo su četiri najotrovnije životinje na svijetu

„Science Insider“ objavio je video na kojem je predstavio četiri najotrovnije životinje na svijetu, a sve četiri – zašto nismo iznenađeni –  žive u Australiji.

Računajući čiji je otrov najsmrtonosniji, u obzir su uzeli snagu otrova, dozu koju unesu u ljudski organizam te brzinu distribucije.  Na mjestu broj četiri nalazi se pauk. Podsjetimo, na Zemlji postoji više od 40 hiljada pauka i većina je otrovna, no samo nekolicina njih predstavlja opasnost po ljudski život.

Najgori među njima je „Sydney“ pogrebni pauk (Atrax robustus). Njegov otrov je 60 puta jači od cijanida, a ugrize li vas, možete umrijeti u roku od sat ili dva. Otrov napada nervni sistem koji postaje preopterećen i na kraju se ugasi.

A, nisu samo pauci otrovni stanovnici Australije, koja je dom za 20 od 25 najsmrtonosnijih zmija na svijetu, uključujući i istočnu smeđu zmiju, koja je odgovorna za najviše smrti od ujeda zmije u Australiji. Njen je otrov čak osam hiljada puta jači od cijanida i može ubiti čovjeka za manje od sat vremena. I njen otrov napada nervni sistem, ali ovaj ga otrov usporava sve dok se isti ne ugasi. Pritom, otrov sadrži komponentu koja zgružava krv.

Ako mislite da je tlo u Australiji nesigurno, možda zaboravite na strah od ajkula, pa se odlučite okupati u moru. Ipak, i tamo vas može pronaći otrovni „vrag“, plavoprstenasta hobotnica, čiji je otrov hiljadu puta jači od cijanida. Od ovog otrova čovjek može umrijeti u roku od 20 minuta. Bakterija u njenoj pljuvački stvara ekstremno potentan neurotoksin koji paralizuje mišiće. Jednom kad ta paralizuje dođe do dijafragme i mišiće oko rebara, imate samo nekoliko minuta prije smrti.

Ipak, jedna od morskih životinja u Australiji ultimativni je ubica, čiji je otrov najbrži i najdjelotvorniji kad su u pitanju njene žrtve. Radi se o meduzi tzv. morskoj osi. Njen otrov nije najpotentniji, „samo“ je dvije hiljade puta jači od cijanida, no oni koje je ovo biće dotaklo preminuli su u roku od 15 minuta. To je zbog toga jer su njihovi pipci prekriveni sitnim otrovnim strelicama, koje se zovu nematociste, i koje ispaljuju toksine koji zaustavljaju rad srca.

Sve ovo zvuči prilično strašno, ali zapamtite: statistički, imate manje šansi da umrete od otrovnog pauka nego u saobraćajnoj nesreći ili zbog infekcije…I, ove životinje neće vas loviti. One bi bile sretnije da ste ostali u svom domu, nego što ste došli u njihov.

(Radiosarajevo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *