Novo

Tramp: Ništa nećemo platiti za sveštenika

Američki predsjednik Donald Tramp poručio je da SAD „ništa neće platiti“ Turskoj za oslobađanje američkog sveštenika Endrjua Bransona.

 Tramp je Bransona nazvao „velikim patriotskim taocem“.

„Ništa nećemo platiti za oslobađanje nedužnog čovjeka…“, naveo je Tramp na Tviteru, prenio je Rojters.

Bijela kuća je sinoć pozvala Tursku da oslobodi Bransona kako bi se smirile diplomatske i ekonomske tenzije između dvije države.

Zvaničnik administracije američkog predsjednika izjavio je da je njegov savjetnik za nacionalnu bezbjenost Džon Bolton razgovarao u ponedjeljak sa turskim ambasadorom u SAD i rekao mu da oslobodi Bransona, prenosi AP. Kako je naveo, Bijela kuća je smatrala da je postigla dogovor u julu da se Branson oslobodi, a umjesto toga Branson je prebačen u kućni pritvor.

Kako je naveo, Turska je propustila veliku šansu da okonča tenzije u vezi Bransonovog hapšenja koje su uzrokovale da SAD uvede ekonomske sankcije Turskoj.

Turska lira jutros je pala na 5,86 lira za dolar sa prethodnih 5,8150 lira za dolar, jer investitori analiziraju novo upozorenje SAD prema kojem bi Turska mogla da očekuje dodatne ekonomske sankcije, ako ne oslobodi američkog sveštenika Endrua Bransona.

Lira je oslabila za 35 odsto prema dolaru ove godine, što je u najvećoj mjeri posljedica pogoršanja odnosa izmedju dvije NATO saveznice zbog hapšenja Bransona u Turskoj, kao i zabrinutosti u pogledu uticaja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana na nacionalnu monetarnu politiku.

(Tanjug)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *