Gazeta

„Počinje najopasnijih 11 nedjelja Trampove vladavine“

Stanje u američkoj politici je tokom proteklih godinu i po dana često nalikovalo na cirkus, u kojem ludilo nikada ne prestaje, ali bi, ipak, narednih 11 nedelja mogle biti najnapetiji period vladavine američkog predsjednika Donalda Trampa, uz moguće najveće posljedice.

Prema pisanju „Washington posta“, Trampa očekuju brojni izazovi, među kojima je prvi opasan izazov – slučaj protiv njegovog bivšeg advokata Majkla Koena.

Federalne vlasti su istraživale da li je Koen prevario banku i poresku službu i pribavio zajmove u iznosu od preko 20 miliona dolara za kompanije za taksi prevoz u njegovom vlasništvu i u vlasništvu njegove porodice, i proveravale su da li je prekršio zakone o finansiranju kampanje ili neke druge kada je pomogao da se naprave ugovori kojim bi se platilo ćutanje žena koje tvrde da su imale aferu sa Trampom.

Koen se u utorak izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje i druge optužbe, navodeći da je po nalogu kandidata za federalni položaj organizovao isplate da bi uticao na predsjedničke izbore 2016. godine. Koenovo priznanje povezano je sa novcem koji je tokom predizborne kampanje 2016. godine isplaćen navodnim Trampovim ljubavnicama. Koen je istakao da je organizovao isplate čija je „glavna svrha bila uticanje na izbore“, po nalogu kandidata za federalni položaj, kojeg nije imenovao.

Koen, koji je prethodno sa federalnim tužiocima postigao sporazum o priznanju krivice, izjasnio se krivim za ukupno osam tačaka optužnice, uključujući izbjegavanje plaćanja poreza i davanje lažnih izjava finansijskoj instituciji.

Pred Trampm su, međutim, i drugi izazovi.

Naime, Pol Manafort, njegov biši šef kampanje se suočava sa dva suđenja, a drugo suđenje se odnosi na slučaj koji je direktno povezan sa njegovim radom u zemljama bivšeg SSSR i sa načinima na koje su te njegove aktivnosti uticale na njegov rad u Trampovoj kampanji.

Specijalni savjetnik Robert Mjuler bi uskoro mogao da iznese nove optužnice ili čak i objavi finalni izvještaj istrage ruskog miješanja u Trampovu kampanju.

Tramp će vjerovatno nastaviti da ukida pristup povjerljivim dokumentima svojim kritičarima iz obavještajne zajednice, što će dovesti do još veće osude i od strane Demokratske partije i od strane Republikanske partije, kao i sve veće poređenje sa Ričardom Niksonom.

Njegova bivša savjetnica Omarosa Manigo Njuman će nastaviti da objavljuje snimke razgovora sa ljudima u Bijeloj kući.

U Teksasu će započeti tužba u kojoj će se republikanske države i administracija zalagati da se potpuno uništi čitav Zakon o pristupačnoj zaštiti, poznat kao Obamaker, što će demokratama dati temu neprocjenjive vrijednosti za kampanju.

Uskoro će početi i saslušanje povodom imenovanja Breta Kavanoa kao sudije Vrhovnog suda. Ako se taj proces završi pobjedom Trampovog kandidata, on će vjerovatno dovesti do straha i protivljenja demokrata jer će shvatiti koliko će intenzivno konzervativan sa njim biti Vrhovni sud.

To su samo neke stvari koje će se uskoro desiti, a postoje i mnoge nepredvidive posljedice koje može izazvati Trampovo ponašanje. Njegov trgovinski sukob sa drugim državama je do sada izazvao samo gubitke radnih mesta i nesigurnosti, a moguće su i nove međunarodne krize i konflikti sa američkim saveznicima, ocjenjuje „Washington post“.

Kulminacija ovog predstojećeg napetog perioda jesu izbori za Kongres u novembru, jer ukoliko demokrate tada preuzmu kontrolu, moguće su i nove istrage Trampovih.

(B92)

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *