Magazin

Ministar dao ostavku jer mu je supruga dobila posao

Norveški ministar saobraćaja Ketil Solvik-Olsen dao je u četvrtak otkaz dajući prednost, na godinu dana, karijeri supruge doktorice, što je gest koji je pozdravljen kao primjer za jednakost muškaraca i žena.

“Bilo je fantastično biti ministar saobraćaja i veza i, zapravo, rado bih tako nastavio do kraja života”, kazao je Solvik-Olsen, član Stranke napretka (protimigracijska desnica), na tom položaju od 2013.

– Ali, sada sam došao do raskršća u životu kada je red na moju suprugu da nastavi svoj san. To je sporazum koji smo sklopili prije puno godina”, objasnio je on za „TV2 Nyhetskanalen“.

Njegova supruga Tone Solvik-Olsen prihvatila je na godinu dana mjesto doktorice u dječjoj bolnici u SAD-u, naglasio je on.

Ta je odluka naišla na oduševljenje na društvenim mrežama: “vrijedno poštovanja”, “fantastičan primjer”, reagovali su korisnici Twittera.

Pionir kao i ostale nordijske zemlje u tom području, Norveška zauzima drugo mjesto iza Islanda u najnovijem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma o jednakosti muškaraca i žena.

Stranka napretka od 2013. u koaliciji je s konzervativcima premijerke Erne Solberg, u međuvremenu proširenoj s malom liberalnom strankom desnog centra.

Sve tri stranke predvode žene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *