Ilustracija
Novo

Osam kandidata za glavnog tužioca BiH

Na javni konkurs Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH, koji se danas završava, za poziciju glavnog tužioca BiH prijavilo se osam kandidata, rečeno je u ovoj pravosudnoj instituciji.

Iz VSTS-a ističu da broj prijavljenih kandidata ne mora biti konačan, s obzirom na to da postoji mogućnost slanja prijava poštom (do datuma zatvaranja konkursa), te se ove prijave mogu očekivati u narednom periodu.

Kada je riječ o proceduri, konkurs za rukovodeće pozicije u pravosuđu, pa tako i za glavnog tužioca BiH, sprovodiće se po novim procedurama propisanim u Poslovniku VSTS-a, odnosno Poslovniku o izmjenama i dopunama Poslovnika, koji je usvojen na sjednici 11. maja i objavljen u „Službenom glasniku BiH“.

U skladu sa novim procedurama, kandidati za poziciju predsjednika suda ili glavnog tužioca koji su pozvani na razgovor dužni su na razgovoru predati i izložiti svoj program rada članovima Komisije.

Da bi kandidat bio predložen za imenovanje na poziciju predsjednika suda, odnosno glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca, mora ostvariti minimalan uspjeh u konkursnoj proceduri, i to najmanje 125 bodova za poziciju predsjednika entitetskih vrhovnih sudova, Suda BiH, Apelacionog suda Brčko distrikta BiH, te glavnog tužioca i zamjenika glavnog tužioca entitetskih tužilaštava i Tužilaštva BiH.

Nadležni podsavjet vrši finalno rangiranje kandidata i daje prijedlog Savjetu za postupanje.

Za pozicije predsjednika suda i glavnog tužioca nadležni podsavjet predlaže tri kandidata sa liste uspješnih kandidata koji na sjednici Savjeta izlažu program rada koji su ranije dostavili i izložili Komisiji za obavljanje razgovora.

Podsavjet dostavlja Savjetu obrazložene prijedloge za sva tri kandidata, sa bodovima koje su ostvarili u konkursnoj proceduri i njihovim programom rada, te rang-listu kandidata.

Savjet na sjednici većinom glasova imenuje glavnog tužioca Tužilaštva BiH, odnosno rukovodioca u pravosudnoj instituciji.

Konkurs za ovu poziciju bio je otvoren 16. avgusta.

(Nezavisne)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *