Sport

FIFA uvodi algoritam za procenu vrednosti igrača

FIFA planira da uvede više promena kojima bi menadžeri i investicioni fondovi mogli da budu nezadovoljni, ali bi možda profitirao fudbal.

Planira se ograničenje visine transfera igrača, porez na luksuz, ograničenje procenata koje dobijaju agenti i još nekoliko novina, javlja Rojters. Tim povodom je pokrenula posebno odeljenje kojim će predsedavati prvi čovek FIFA Đani Infantino, da bi se procenuo trenutni sistem i predložile promene.

Fudbal je u poslednje dve godine doživeo pravi transfer „bum“ jer su cene igrača abnormalno skočile i FIFA veruje da ovakva praksa može da vodi eksploataciji igrača.

„Transfer sistem se pretvorio u spekulativno tržište. To nije fer prema fudbalskim klubovima ili ligama koje su osnov za profesionalni sport“, navodi se u izveštaju FIFA u koji Rojters tvrdi da je imao uvid.

Cene igrača će se umesto toga obračunavati po matematičkom algoritmu koji je za potrebe FIFA razvila Fudbalska istraživačka opservatorija (CIES). Ovo samo po sebi zvuči kao problem jer se vrednost igrača teško može svesti na matematiku, pošto poštoji i faktor subjektivne vrednosti u očima publike.

Suštinski, čak i volja jednog tima da kupi igrača, odnosno drugog da ga proda mogu da odluče o njegovoj vrednosti mimo prikazanog na travi.

FIFA takođe planira da uvede porez na luksuz kojim bi ograničila visinu transfera i novac bi bio usmeren ka „fondu za solidarnost“. Rojters navodi da se sličan koncept primenjuje u MLB, američkoj bejzbol ligi gde se porez na luksuz raspoređuje ravnomerno drugim timovima.

Ono što u slučaju fudbala još nije jasno, jeste kako će FIFA to primeniti i da li će to biti pokušaj da se ograniči visina pojedinačinih transfera ili trošenja celokupnog tima. U budućnosti bi takođe mogao da bude i ograničen broj pozajmljenih igrača na 6-8, ali i ograničenje zbog kog menadžeri verovatno neće biti zadovoljni.

Do sada je postojao princip slobodnog tržišta, ali FIFA sada razmatra ograničenje procenata koje menadžeri igrača mogu da dobiju. Ono što bi takođe moglo da bude veoma bitno – odlučivanje treće strane će biti umanjeno, jer će i vlasništvo trećih lica biti suzbijeno.

Na taj način će se o budućnosti igrača mnogo više pitati oni sami. Da podsetimo, prošle godine je samo Paris Sen Žermen potrošio 400 miliona evra dovodeći dvojicu igrača Kilijana Mbapea i Nejmara, prvog iz Monaka za 180, drugog iz Barselone za 222 miliona evra.

(B92)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *