Gazeta

Vučić: Sandžak i Republika Srpska se ne mogu porediti

Predsjednik Aleksandar Vucicć izjavio je danas da bi neki u BiH rado i lako gazili Ustav Srbije i podvukao da Republika Srpska i Sanddzak nikako nisu isto, ni po čemu, a posebno ne po Ustavu.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u vezi izjava datih u BiH, rekao da su – na njegove riječi da volimo RS i poštujemo njen integritet u okviru integriteta BiH – obojica kandidata, koji će dobiti bošnjačku većinu, a jedan vjerovatno biti i izabran za člana Predsedništva iz redova Hrvata, govorili o Sandžaku i o tome kako vole Sandžak.

Takva poređenja ne stoje i nisu bezazlena, smatra predsjednik.

On je podsjetio da je Srbija finansirala izgradnju škole, vrtića u BiH, u RS i dali im ime Srbija, a da je tamošnjim političarima rekao da bi i oni mogli da izgrade škole i vrtiće u Novom Pazaru, koliko hoće, i da ih nazovu kako hoće, BiH ili Bosna, ali da nijedne od tih građevina nema, već ih je izgradila Srbija ili njeni prijatleji iz UAE ili drugih zemalja.

„Sandžak – ovo nije otomanska imperija, ne postoji kao takav“, naveo je i dodao da neki ne poštuju ni sopstveni Ustav, a lako bi gazili Ustav Srbije, dok su, istovremeno, strašno osjetljivi na samu pomisao, što naravno on nikada nije radio, da se pogazi Ustav BiH ili Dejtonski sporazum.

RS i Sandžak, istakao je, nemaju ni po čemu sličan, a kamoli isti status, govoreći u ustavnopravnim kategorijama, da se i ne govori o veličini ili nekim drugim stvarima. Što se tiče odnosa sa rukovodstvom Crne Gore, on nije uvijek jednostavan, imamo, kaže, mnogo razlika, ali moramo da gradimo bolje odnose u budućnosti.

„Uputiću poziv predsedniku Crne Gore da u narednom periodu poseti Srbiju“, rekao je i dodao da ne želi da ulazi u kritike navodne medijske kampanje iz Srbije protiv Crne Gore, ali i da mu je jasno koliko u Crnoj Gori ima negativne medijske kampanje protiv Srbije.

(Tanjug)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *