Magazin

Koliko Google kontroliše naše Android telefone?

Google je izdao izvinjenje korisnicima pametnih telefona sa Android operativnim sistemom koji su u petak na sajtu Reddit objavili da se opcija za štednju baterije na njihovim mobilinim uređajima sama aktivirala, bez njihovog znanja ili pristanka.

Prema tvrdnjama brojnih vlasnika mobilnih telefona sa Android operativnim sistemom, koji su o tom problemu diskutovali na Redditu, primećeno je da se opcija za štednju baterije neočekivano uključila na Google Pixel i Essential telefonima, čak i kod onih korisnika koji su je prethodno sami bili isključili.

Uređaji kod kojih se to dogodilo imali su instaliranu poslednju verziju Googleovog operativnog sistema Android Pie 9.0.

Kada je uključena, opcija za štednju baterije usporava performanse telefona i onemogućava da telefon prima i pretražuje obaveštenja u vezi sa prijemom imejlova, obaveštenja o ažuriranjima aplikacija i sl.

„U pitanju je interni eksperiment čiji cilj je bio da se testiraju mogućnosti opcija za štednju baterije, a u koji je greškom bilo uključeno više korisnika nego što je to prvobitno bilo planirano“, navedeno i u izvinjenju Googlea, uz napomenu: „Izvinjavamo se zbog izazvane zabune.“

Google je sve mobilne telefone koji su bili pogođeni ovom greškom vratio na prethodna podešavanja, piše Biznis Insajder.

I dok se na ovaj slučaj može gledati samo kao na manji incident, u vezi sa njim je na Redditu, među korisnicima Android uređaja, sasvim opravdano otvoreno pitanje u kojoj meri i na koji način je Google u mogućnosti da uspostavi kontorlu nad pametnim telefonima koji koriste Android operativni sistem.

(B92)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *