Gazeta

BiH: Novi popis stanovništva 2021. godine

Naredni popis stanovništva u Bosni i Hercegovini trebalo bi da bude obavljen 2021. godine najavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Jasmin Komić.

Komić je na konferenciji za novinare rekao da aktivnost oko popisa ne zavisi samo od republičkog Zavoda, nego od svih drugih relevantnih faktora.

– Od krupnih aktivnosti koje su pred ovim zavodom, su i popis poljoprivrede, koji, prema sadašnjem planu, treba da se desi 2020. ili 2021. godine. Još nije precizno definisano kada će to biti iako su pripreme za to u toku – dodao je Komić.

Među aktivnostima koje su pred Republičkim zavodom za statistiku su i formiranje okvira uzorka u sklopu priprema za istraživanje zasnovano na anketiranju domaćinstava, koje treba da bude sprovedeno u naredne tri godine.

On je naglasio da je za tako nešto potrebno popisati u BiH više od 227.000 domaćinstava, od čega 78.880 domaćinstava u Srpskoj.

Komić je otkrio i to da je u planu i postepena transformacija ovog zavoda u institut za statistiku, koji će se baviti i analizama i projekcijama. -Cilj nam je uvesti i nova istraživanja, kao što je indeks humanog razvoja, indeks globalne konkurentnosti, vanjske migracije, uvođenje registara stanovništva i drugo – dodao je Komić.

(Srpskainfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *