Ilustracija
Gazeta

SAD će reagovati ako vide da je ugrožen Dejtonski sporazum

Metju Palmer, direktor odjela State Departmenta za Jugoistočnu i centralnu Evropu, obratio se na Beogradskom bezbjednosnom forumu i, između ostalog, govorio o stanju u Bosni i Hercegovini. Kako je kazao, Bosna i Hercegovina je ozbiljna briga Sjedinjenih Američkih Država. Kako je kazao, djelovaće ako vide da je ugrožen Dejtonski sporazum.

„Zapadni Balkan mi je blizak, imam i porodicu ovdje. Prvi put sam došao ovdje na jesen 1993. godine, na vrhuncu rata u BiH i od tada je region daleko otišao. Potrebno je odmaći se, pogledati širu sliku. Sjedinjene Američke Države decenijama podržavaju napore zapadnobalkanskih zemalja da se uključe u EU. To je garancija stabilnosti, prosperiteta i demokratije u ovom regionu“, kazao je Palmer na početku obraćanja u Beogradu.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, on je naveo da je „BiH je ozbiljna briga SAD“.

„Vidimo korumpirane političare koji koriste nacionalističku retoriku da pogoršaju podjele i jačaju podjele među narodima. Mladi uspješni ljudi napuštaju zemlju u velikom broju jer ne vide budućnost za sebe u BiH. Sa ovim egzodusom nema budućnosti za BiH. Ova tendencija se mora promijeniti, ali je glavni izazov za cijeli region problem korupcije. SAD rade sa lokalnim partnerima da ojačamo vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa, da bi prevazišli ovu kulturu nekažnjavanja“, poručio je Palmer.

Kako je kazao, SAD rade sa novim rukovodstvom BiH da bi se odgovorilo na izazove.

„Nadamo se da će sljedeća vlast biti formirana veoma brzo i da ćemo se fokusirati na ono što potrebno, ekonomske i političke reforme. Budući da se mnogo čuje o prevarama na izborima bitno je da sljedeća vlast obezbijedi izbore koji je će biti u punoj mjeri transparentni. Krajnje je vrijeme da se riješi i problem u Mostaru gdje već deceniju građani ne mogu izabrati lokalne vlasti“, naveo je on.

Iznio je kritike na račun lidera.

„Uprkos naporima mnogih lidera da spriječe napredak, da zaglave put prema naprijed, građani BiH zaslužuju slobodnu evropsku budućnost. SAD se zalažu za evropske i evroatlantske integracije jer to je najbolji način da se obezbijedi stabilna budućnost za BiH i cijeli region. Zato je potrebno da lideri odustanu od svojih ambicija, od bogaćenja samih sebe i krenu ka budućnosti“.

Kako je kazao, djelovaće ako vide da je ugrožen Dejtonski sporazum.

„Kao jedan od garanata Dejtonskog sporazuma, mi smo garant teritorijalnog integriteta BiH. Kada vidimo ugrožen dejtonski sistem, djelovaćemo“, poručio je on.

Takođe, poslao je jasnu poruku kada je u pitanju odnos BiH prema Kosovu.

„BiH bi trebala da odustane od veta koje je uložila na članstvo Kosova u regionalnim savezima“, kazao je Palmer.

(Fena)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *